Allah’ın Kur’an’da konu ettiği “infak” ifadelerinin anlamı, hem “Allah yolunda harcamak hem “nafakalandırmak; tüketim maddelerini sağlamak” anlamındadır.
Munafikun süresi son üç ayette ölüm size gelmeden infak edin uyarısı yapılır.
İnfak ne zaman yapılır.
“Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın. Kimler bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır.”(63 Munafikun 9)
“Herhangi birinize ölüm gelip de, “Rabbim! Beni yakın bir süreye kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!” demesinden önce, size verdiğimiz rızıktan infak edin!”(63 Munafikun 10)
“Allah, eceli geldiğinde hiç kimseyi ertelemez. Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.”(63 Munafikun 11)
Zamanında yapılan infak:
“Size ne oluyor ki Allah yolunda infak etmiyorsunuz? Oysa göklerde ve yerde bulunan her şey yalnız Allah'a kalacaktır. Sizden o büyük fetihten önce infak edip savaşanlar ile, savaştan sonra infak edip savaşanlar eşit değillerdir. Onların derecesi sonradan infak edip savaşanlardan daha yüksektir. Allah hepsine de güzel şeyleri vaad etmiştir. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”(57 Hadid 10)
“Sizden o büyük fetihten önce infak edip savaşanlar ile, savaştan sonra infak edip savaşanlar eşit değillerdir.” Uyarısını yapıyor. Allah, bu ayet bize infakın zamanında yapılmasını bildiriyor.
Bolluk ve darlıkta infak:
“Muttakîler hem bolluk hem de darlık anlarında infak ederler; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever.”
(3 Ali imran 134)
Açlık gününde, kişinin kendisinin bile muhtaç olduğu o günde infak edebilmek:
“Fakat insan, sarp yokuşu aşamadı. O sarp yokuşun ne olduğunu sen nereden bileceksin? Köle âzat etmektir veya açlık gününde yakını olan bir yetimi yahut toprakta sürünen bir yoksulu doyurmaktır.”(90 Beled 11-16)
Bizler, muhtaç olmadığımız zamanda bile yoksulu doyurmuyoruz. Doyursaydık şayet, açlıktan ölmezdi insanlar,açlıktan ölmezdi çocuklar, açlıktan ölmezdi hayvanlar.
Gece ve gündüz, gizli ve açık infak edenler:
“Gece ve gündüz, gizli ve açık, servetlerini infak edenler var ya: işte onların karşılığı Rableri katındadır. Onlar geleceğe dair kaygı geçmişe dair hüzün duymayacaklar.”(2 Bakara 274)
İnfak nasıl yapılmalı.
İnfak seve seve yapılmalı:
“Adaklarını yerine getirirler ve kötülüğü yaygın olan bir günden korkarlar. Sevdikleri gıdalardan yoksula, yetime ve esire yedirirler. “Biz, size sırf Allah rızası için yediriyoruz; sizden ne bir karşılık, ne de teşekkür bekliyoruz. Çünkü biz suratsız, çok katı bir günün azabından ötürü Rabbimizden korkarız” derler.”(76 İnsan 7-10)
“İyilik, yüzlerinizi doğu ve batıya çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, Allah'a, âhiret gününe, meleklere ve kitaba iman edenin; malını çok sevmesine rağmen onu akrabaya, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere, köle ve esirlere verenin; namazı dosdoğru kılanın; zekâtı verenin; sözleştikleri zaman gereğini yerine getirenin; sıkıntıda, darlıkta, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanda sabır gösterenin eyleminden oluşur. İşte doğru olanlar bunlardır; işte sakınanlar da bunlardır.”(2 Bakara 177) Devam Edecek