Telvin Kardeşlik Özkaya yazdı: Bin Ay, 83 Yıllık Bir Ömür

Hz. Amine’nin vefat etmeden önce evladı Hz. Muhammed (s.a.s)’e Ebva köyünde söylediği bir söz var; “Oğlum Muhammed: Her başlayan biter, her gelen...

Hz. Amine’nin vefat etmeden önce evladı Hz. Muhammed (s.a.s)’e Ebva köyünde söylediği bir söz var; “Oğlum Muhammed: Her başlayan biter, her gelen gider, her yeni eskir, her taze bayatlar, her güzel çirkinleşir, her yaşayan ölür, ezeli ve ebedi olan yalnızca Allah’tır…”

2023 yılının Ramazanı geldi ve gidiyor. İlk yarısında “merhaba” ilahileriyle karşılamıştık, son yarısında “elveda” ilahilerini dinliyoruz. Bu ayı ve özellikle de son günlerini özel kılan “Kadir Gecesi”dir. Hz. Âişe annemizden rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s) "Kadir gecesini Ramazanın son on günü içinde arayınız!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3) buyurmuştur. Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber (s.a.s) dünyevî işlerden uzaklaşıp i‘tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı.

Cenabı Hak, bazı şeyleri bir takım hikmet ve maslahatlara binaen gizlemiştir. Bizim için sır olan şeylere sürpriz mükâfatlar vaat etmiştir. Ramazan ayında Kadir gecesini gizlediği gibi, Cuma gününde icabet saatini, beş vakit namaz içerisinde Salât-ı Vustâ’yı, yüzlerce ismi arasında İsm-i A’zamı gizlemiştir. Rızasını taat ve ibadetler içerisinde, gazabını haramlar ve isyanlar içerisinde, eceli de yaşanan bir ömür içerisinde saklamıştır. Bunlar gizli kaldıkça geri kalanlar da kıymetli kalır.

Kadir gecesi “Leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Rûh (Hz.Cebrail), Rablerinin izniyle o gecede her iş için iner de iner! O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.” (Kadir Suresi- 1-5)

Ayrıca bu gece, Allah tarafından takdir edilmiş işlerin ayırt edildiği takdir gecesidir. Müfessirlere göre, Duhân sûresinin ilk beş ayetinde Kadir gecesine işaret edilmektedir. Bu mübarek gecenin aynı zamanda hüküm ve takdir gecesi olduğu bildirilmektedir. Duhân suresinde şöyle buyrulur: “Hâ–Mîm. Açık olan ve gerçeği açıklayan bu kitaba yemin ederim ki; Biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü Biz haktan yüz çevirenleri uyarırız. O, öyle bir gecedir ki her hikmetli iş, tarafımızdan bir emirle o zaman yazılıp belirlenir.” (Duhân sûresi,1–5)

Halk arasında “Her geceyi Kadir, her kişiyi Hızır bil” şeklinde yaygın bir söz vardır. Bu söz, zamanın kıymetini bilmeyi, her gün ve her geceyi ganimet bilip değerlendirmeyi, bütün insanlara değer vermeyi ve onları hor görmemeyi tavsiye etmektedir.

Kadir gecesi, içinde Kadir gecesi bulunmayan seksen üç seneden daha hayırlıdır. Bir tek geceyi ihya etmenin bir ömre bedel olması, Allah’u Teala’nın bu ümmete verdiği en büyük lütuflardandır. İbn Cerir et-Taberi’nin dediği gibi; “Mutlak olarak Kadir gecesinde amel, Kadir gecesi bulunmayan bin ay amelden daha hayırlıdır ki, bu da onun hayırlılığı sayısız olduğunu açıklamakla Peygamber ve ümmetine özel bir müjdedir.”

Ebû Hureyre’den rivayet edilen bir hadiste Rasûlullah (s.a.s.) ; “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur. (Buhârî, Leyletu’l-kadr 1)

Kadir gecesinin kadrini bilerek yaşamak, ömrün sonunda da bayrama erişenlerden olmak duasıyla.

Kaynakça: DİA-Kadir Gecesi Maddesi, Kadir Paksoy, Rivayetler Işığında Kadir Gecesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri