Diyarbakır’da depremlerden etkilenen ağır hasarlı ve acil yıkım kararı alınan binaların boşaltılma ve tahliye işlemleri sürüyor.
Diyarbakır’da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Orta Hasarlı Bina: 1857 ( Bağımsız Bölüm:13 bin 521), Ağır Hasarlı Bina: 1853 (Bağımsız Bölüm:8 bin 215 ), Yıkık:21 Bina (Bağımsız Bölüm:450 ve Acil Yıkılacak:53 (Bağımsız Bölüm:386) olmak üzere toplam 22 bin 575bağımsız bölümden oluşan 3 bin 784 bina bulunuyor.
Bu kapsamda bir yandan bina boşaltmaları yapılırken, yıkımlar da sürüyor.
Diyarbakır’da en az hasarla ortaya çıkan rakamlar bile ürkütücü.
450 bağımsız bölümden oluşan 21 bina yıkılmış, acil yıkım kararı alınan 386 bağımsız bölümden oluşan 53 bina ise boşaltılmış.
Bağımsız bölümden kasıt daire yani 74 binadaki 836 aile durumdan etkilenmiş gözükse de birçoğu yakın ve bitişik olan diğer binalar da huzursuzluk içinde olduğu için evlerine giremiyor.
En basit haliyle bunu iki katı olarak düşündüğümüzde durumdan etkilenen aile sayısı 2 bine yakın diyebiliriz.
Zaten yapı stoku eksikliği olan kentte çok ciddi bir rakam.
Yine açıklanan resmi rakamlara göre 5 bin 200 afetzede KYK Yurtlarına yerleştirilirken geri kalanı ya bir yakınının yanında ya da çadırlarda kalıyor.
Depremlerin etkisiyle ortaya çıkan manzara kentin göç dalgası ve yakın mesafede yer değiştirmeleri ortaya çıkaran bir durum söz konusu.
İnsanlar depremin ilk anından itibaren kendilerini daha güvende hissettikleri ve deprem etkisinin olmadığı il, çevre ilçe ve köylerdeki yakınlarına doğru hareketlendi.
6 Şubat akşamı kentin ana arterlerindeki trafik hareketliliği bunun göstergesi.
Aradan geçen 3 haftada dönenler oldu elbet ama ilk anda acil yıkım kararı alınan ve ağır hasarlı olan binaların boşaltılması 2 binin üzerindeki aile durumdan etkilendi. Ki bu rakamın daha yüksek olduğundan bahsediliyor.
Düzensiz ve bitişik yapılaşmanın çokluğu nedeniyle yıkımın en etkili hissedildiği merkez Bağlar ilçesi göç hareketliliğinden en fazla nasibini alan bölge.
24 Şubat’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da ilk anda 6 bin konut ile 2 bin 927 köy konutunun yapılmasının planlandığını söyledi.
Bu yeterli olacak mı?
Velhasıl büyük bir karışıklık var ortada ve bunu aşmak zaman ve para istiyor.
Allah yardımcımız olsun.