Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan Ak Parti ve MHP’nin oylarıyla Meclis’e sunulan yeni seçim yasası TBMM Genel Kurulu’nda önceki günlerde kabul edildi.
Halen yüzde 10 olan ülke seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini öngören teklifteki sürpriz düzenlemeler ise cumhurbaşkanının seçim yasaklarından "muaf tutulması" ve ittifak içindeki partilerin milletvekili dağılımı hesaplanmasındaki değişiklik.
Teklife göre, ittifak içindeki siyasi partiler, seçim çevresindeki aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkaracaklar. Yapılan düzenleme ile bir siyasi partinin içinde bulunduğu ittifakın artık oylarından, bir anlamda oy avantajından yararlanarak milletvekili çıkarmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bu yasanın kabul edilmesiyle erken seçim tartışmaları da sonlanmış oldu. Nasıl mı?
Anayasa hükmü gereği seçim yasalarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamıyor. Bu nedenle yasanın uygulanabilmesi için seçimlerin bir yıl sonra yapılması gerekiyor.
Bu da bir sonraki Türkiye genel seçimleri, en geç 18 Haziran 2023 veya daha erken bir tarihte düzenlenecek anlamına geliyor.
Buna rağmen Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim hazırlıkları da sürüyor. YSK ilki 2 Mart’ta olmak üzere kısa bir süre içinde üçüncü kez seçim araçları için ihaleye çıktı.
Zaten ülkenin içinde olduğu mevcut şartlar iktidar açısından olumlu bir tablo ortaya koymazken, erken seçim ihtimalini düşünmek abes.
Türkiye’nin ekonomik açıdan zor günler geçirdiği böyle bir zamanda, muhalefetin de artık ısrarcı olmasının da önünü alan yeni seçim yasasının kime yarayacağı merak konusu.
…
Mevcut değerlendirmeler içinde muhalefetin hamleyi kendi lehine çevirebileceği belirtilirken, yüksek oy alan partilerin avantajlı hale geldiği de dillendiriliyor. Bu aynı zamanda baraj sorunu olmayan partiler için ittifakların önemsiz hale geldiğine dikkat çekiyor.
Bir diğer görüş ise; Ak Parti’nin siyasi ömrünü uzatmak için aynı tabandan oy talep edecek küçük partileri oyun dışına itmeyi hedeflediği yönünde.
…
Şimdilik kafalar karışık ancak, iktidar araçlarını sonuna kadar kullanan Ak Parti’nin yaş tahtaya basmayacağı fikri ağır basıyor.
Yani seçimim kaderini belirleme de Ak Parti en avantajlı aktör.
Bu arada ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun aşılması için içeride ve dışarıda hamleler yapılıyor.
Birleşik Arap Emirlikler, İsrail ve son olarak Kaşıkçı cinayet dosyasının Suudi Arabistan’a devretmesi ekonomik çıkmazı aşma yönünde hamleler olarak değerlendiriliyor.