Geçen hafta Sağlık Bakanlığı'nın vaka sayısının 100 binde 243,07 olarak açıkladığı Diyarbakır'da, vaka sayısı oranı son verilere göre yüz binde 475,54’e yükseldi.
Aşılama oranının yüzde 63,7 olduğu kentte HES uygulamasındaki harita da kırmızıya döndü.
Bunun nedeni her ne kadar daha çok bulaşıcı olan Omicron varyantı olsa da kentte çıplak gözle hijyen, maske ve sosyal mesafenin neredeyse unutulduğunu gözlemlemek mümkün.
Her ne kadar aşılama oranı düşük olduğu söylense de aşılıların bile hastalanması dikkat çekici.
Kendi çevremdeki onlarca insanın ilk defa virüsü kaptığına şahit oluyorum.
Vaka sayılarının gerilemesiyle kapatılan pandemi hastanesinde servisler yeniden açıldı.
Bu yoğunlukla beraber hastane yetkilileri, her gün yaklaşık bin kişinin PCR kabini önünde kuyruk oluşturduğuna ve pozitif test oranının yüzde 60 civarında olduğuna dikkat çekiyor.
Vaka sayılarında 5 katlık denen artış aradan geçen bir haftada bakmışsınız ki iki daha artmış.
Bu artış ile beraber önemli sayıda hasta da artık hastaneye yatırılmak zorunda kalmış.
Her ne kadar aşılıların da hastalandığı durumdan en çok etkilenenlerin; aşısız olan veya tamamlanmamış aşıları olanlar, eksik dozları bulunan ve hatırlatma dozu yapmamış kişilerin önemli oranda etkilendiğini görülüyor.
Tabi ki bu sorun sadece Diyarbakırla ilgili değil; kimi az kimi çok olsa da tüm ülke aynı sorunla mücadele ediyor.
22-28 Ocak arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasında Diyarbakır yok ama oraya doğru giden bir artış söz konusu.
*
Kentteki bir diğer sorun da yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları.
Özellikle fazla gelen elektrik faturalarının ardından vatandaşlar hem sosyal medyada hem de işyerlerinin camlarında “Soygun var” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
Tepkilerin ardından hükümetin hanelerde kademeli faturalandırmada 150 olan tüketim sınırını 210’a çıkardı. Zaten en düşük tüketime sahip bir evde minimum 240 kwh enerji kullanılıyor. Bunun çözüm olmadığını daha öncede dile getirdik.
Diyelim ki evlerde zorlama tedbirlerde bunu aştınız peki ya işyerleri ne olacak?
Görünen o ki hükümetin bununla ilgili bir çalışması yok.
Aslında bu haklı tepkiler bir başka dip dalganın da habercisi. Önümüzdeki günlerde yatırılmayan elektrik faturalarının kesilmesi söz konusu olacak. Esnaf artık vergiden ve SGK’dan önceliği elektrik faturalarına vermiş durumda. Zira yatıramadığınız bir aylık faturanın ardından elektriğiniz kesiliyor.
Bazı esnaflar artık şunu dillendiriyor: Asgari ücret artırıldı. Sözde işverenin üzerindeki vergi yükü azaltılsın diye yaklaşık 450 TL’lik bir indirim söz konusu ama gelen elektrik faturaları o indirimleri şimdiden fazlasıyla zorladı. Lazım değil indiriminizi geri alın elektrik faturalarıyla zaten o indirimi fazlasıyla geri alıyor devlet. ‘Bu gidiş gidiş değil’ diyor.