Darbeler insanlığa karşı işlenmiş en ağır suçlardandır. Ülkemizde eskiden her 10 yılda bir yapılan darbelerin karşılığı kendini devletin sahibi sanan ordu içinde bir grubun ve sivil alandaki işbirlikçilerinin askeri diktatörlüğüdür.
Toplumumuzun yüz karası dönemlerin failleri ve her alandaki işbirlikçileri ve reddi mirasta bulunmayan mirasçılarının topluma diyet borcu vardır. Toplumsal hafızadan asla silinmeyecektir.
Darbeler toplumun dinamiklerini hedef aldı. Katlettiği her kişinin toplumsal karşılığı vardı. Toplumun dinamiklerini hedef alarak etkisizleştirerek toplumu teslim aldı. Birçok darbede katliama varan infazlar da vardır.
1960 Yassıada da... 12 MART VE 12 EYLÜL de ülkenin yedi bölgesinde silahların gölgesinde yargılama sahnelendi Ve İstiklal mahkemelerinin üç Alisini aratmayan mahkeme kararları alındı.
1960 Yassıada Darbe mahkemesinde;
15 idam,
31 ömür boyu hapis,
1 kişiye 20 yıl, 3 kişiye 15 yıl, 17 kişiye 10 yıl ağır hapis,
2 kişiye 8 yıl, 7 kişiye 7 yıl, 15 kişiye 6 yıl ağır hapis,
100 kişiye 5 yıl ağır hapis,
160 kişiye 4 yıl 2 ay ağır hapis cezası verildi.
Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu... İdam edildiler.
Celal Bayar'ın cezası, yaşlılığı nedeniyle "Ömür boyu hapse çevrildi."
Diğer idamlık 11 kişinin cezaları "Ömür boyu hapis" cezasına çevrildi.
Ceza alanlar, Bir dönemin siyasi kadrosu... Celal Bayar, Eski bakanlar, milletvekilleri... Bir unvanları olmayan binlerce insanımız ise mağduriyetlerini dile bile getiremedi.
12 Eylül Darbe mahkemesince:
650 bin kişi gözaltına alındı,
Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı,
7’000 kişi için idam cezası istendi,
1’683’000 kişi fişlendi,
50 kişi idam edildi,
171 işkenceden öldüğü belgelendi…
TBMM kapatıldı, anayasa ortadan kaldırıldı, siyasi partilerin, sendikaların, derneklerin kapısına kilit vuruldu ve mallarına el konuldu.
517 kişiye idam cezası verildi. Haklarında idam cezası verilenlerden biri 17 yaşında (Reddi mirasta bulunmayan Tunç Soyer’in babasının dahlinden dolayı kulakları çınlasın) 50’si asıldı.
İdamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi.
Bu kişilerin birçoğu yıllar sonra beraat etti.
Toplum bu fedakâr evlatlarını yüreğinde kanayan yaralarıyla bağrına bastı.
Ancak fişleme kaldı!
Hukuk arşivlerinde kara lekeler olarak mevcudiyetlerini devam ettirdiler!
Başbakanını asan devlet imajı yıllarca bir ayıp olarak devam etti!
Nihayet mecliste alınan kararla Yassıada yüz karası hükümleri yok sayıldı.
Bu kararın toplumumuz için yeni bir milat olması için tüm darbe dönemi mahkemelerinin verdikleri kararların yok hükmünde sayılması toplumsal vicdanı rahatlatacağı gibi gelecek nesillere örnek olacaktır.
Tarihte Antik Mısır’da yağmacı Hiksoslar dönemi kitabelerden kazınarak mahkûm edilmiştir. Darbeler döneminin toplumumuzdan kazınması toplumumuzu hak ettiği seviyeye ulaşmasında mihenk taşı olacaktır.