Alınan tüm tedbirlere rağmen dünya genelinde Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren insan sayısındaki artış devam ediyor.
Dün itibarıyla 9 milyonu aşan vaka sayısı, yaklaşık 480 bin insanın hayatını kaybettiği süreçte; bir yandan tedbirlerle normal yaşama dönülmeye çalışılırken, bir yandan da bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor. Bugün bu çalışmalardan ikisine dikkatinizi çekmek istiyorum.
Koronavirüsün çıkış noktası kabul edilen Çin'in Vuhan kentinde Covid-19 hastaları ile yapılan bir çalışmada, yeni tip koronavirüse yakalanan kişilerde vücudun ürettiği antikor (1) seviyeleri farklı zamanlarda ölçüldü.
179 Covid-19 hastası üzerinde yapılan araştırma, insan vücudunun enfeksiyon karşısında ürettiği antikorların kanda kısa bir süre tutulduğunu ortaya koydu. Buna göre antikorlar, enfekte olmuş kişilerin kanlarında en fazla iki ya da üç ay boyunca bulunuyor.
Gözlenen hastaların ortalama yaşının 41 olduğu çalışmada, 179 hastanın yüzde onunda, sadece birkaç hafta sonra kandaki tüm antikor izlerinin yok olduğu görüldü. Hastaların dörtte üçünde ise bu süreç en fazla iki ila üç ayı buldu. Asemptomatik (2) hastalar, antikor izlerinin en hızlı şekilde kaybolduğu grup oldu.
SARS veya MERS gibi diğer koranavirüs tiplerinde ise, kanda antikor bulunma süresi bir yıla kadar çıktığını düşündüğümüzde bu kısa bir süre ancak, Belçikalı virolog Dr. Yves Van Laethem, çalışmada hücre bağışıklık belleğinin göz önüne alınmadığını belirterek, “Dr. Leathem bağışıklık sisteminin belleğini, "Diğer araçlar virüsle savaşabilir, özellikle de bellek hücreleri. Antikorlar bazı lenfositler (B hücreleri) tarafından üretilir ve bunlardan bazıları bellek görevi görür. Bu şekilde vücut aynı tip antikoru aylar veya yıllar sonra tekrar yapabilme yeteneğini depolar" diyor.
…
Virüse karşı çalışmalar sürerken, diğer yandan bilim insanları, enfeksiyonlara karşı bilinmeyenleri de açıklayarak insanları uyarıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiğini belirterek, “Bu nedenle dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyi pişirip daha sonra tüketmemiz gerekiyor. Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşların aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor” dedi.
…
Bir notla bitirelim.
Covid-19 salgınını hafife almakla eleştirilen ve taraftarlarına sarılarak pozlar veren Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya mahkeme kararıyla toplum içinde maske takma mecburiyeti getirildi. Maskesiz dolaşması halinde Bolsonaro'nun 2 bin reallik (2650TL) para cezasına çarptırılabilecek.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Antikor: Bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücuttaki yabancı maddeler ile savaşan Y şekilli proteinlere antikor ya da tıbbî adı ile "immünoglobulin" denir.
(2) Asemptomatik: Sempton/belirti göstermeden hastalığı yaşayan ya da atlatma durumu.