Akdeniz’de yüzlerce mülteciyi boğulmaktan kurtaran Alman kaptan Pia Klemp, Paris’in en önemli onur nişanını geri çevirdi. Fransa’nın başkenti Paris’in en saygın insani ödülü olarak bilinen Paris Kent Madalyası’nı (La Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris) reddeden Pia Klemp’ın gerekçesi, yetkililerin mültecilere yönelik tutumunu ve ‘ikiyüzlülük’ eleştirisi.
Klemp, Facebook’ta paylaştığı mesajında, “Kimin ‘kahraman’ kimin ‘yasadışı’ olduğuna karar verecek otoritelere ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’ya da seslenen Klemp, “Mürettebatımız her gün mültecileri zor koşullardan kurtarmaya çalıştığı için bana madalya vermek istiyorsunuz. Bu esnada sizin polisiniz, sokaklarda yaşamak zorunda bıraktığınız insanların battaniyelerini çalıyor. Siz de protestoları bastırıyor ve mültecilerin, iltica talep edenlerin haklarını savunan insanları suçlu gibi gösteriyorsunuz” dedi.
Belediye ise, Klemp ile irtibata geçeceklerini belirterek, “Paris şehri mültecileri desteklemek, onlara barınma imkânı sağlamak ve saygı görmelerini garantiye almak için tamamen seferberdir” ifadelerini kullandı..
Pia Klemp kim peki?
Alman olan 35 yaşındaki Pia Klemp, biyolog ve gemi kaptanı.
Binlerce mülteciyi Akdeniz’de boğulmaktan kurtarmasıyla gündeme geldi.
2017 yılının yaz aylarında gemisine Italya’daki Lampedusa limanında yetkililer tarafından el konuldu. Klemp’in Italya’da 20 yıl hapis cezası alması gündemde. Suçlama ise “yasadışı mültecilerin girişine yardım etmek”.
Ekibi ile birlikte mültecileri kurtarmak için yaptığı gemi seyahatlerini bağışlar ile karşılıyor. İki haftalık bir görevin yaklaşık maliyeti 50 bin euro.
Klemp ve ekibi Italya’da alabilecekleri hapis cezasının yanı sıra çok yüksek miktarda para cezaları da gündemde ve bir yandan da hukuk mücadelesi veriyor. Sadece avukat ile mahkeme masraflarının 300 bin euro gibi yüksek bir rakama çıktığını belirtiyor.
Deniz yasalarına uymalarına rağmen haksız müdahalelere mâruz kaldıklarını söyleyen Klemp, “yaklaşık yarım milyon euroya ihtiyacımız olacağını düşünüyoruz” diyor.
Klemp, bu zamana kadar yaklaşık 5 bin mülteciyi kurtardığını ve denizde boğulabilecek insanları kurtarmanın gittikçe daha fazla suç haline getirildiğini söylüyor. Bunun yanı sıra gemide dinleme cihazları bulunduğunu ve aralarında İtalyan istihbaratının da bulunduğu en az dört kurumun kendileri ile ilgili bilgi topladığını söylemiş bir röportajında.
Bir kurtarma sırasında yaşadıklarını şöyle anlatmış Klemp: “Iki yaşındaki bir erkek çocuğunu kurtaramadık. Sudan çıkardık, doktor ekibi hayata döndürmeye çalıştı ama olmadı. Avrupa ülkelerinin bölgedeki savaş gemilerinin yardım etmemesi ve Avrupalı yetkililerin bize yanaşabileceğimiz bir liman göstermemesi üzerine mecburen o küçük çocuğun cesedini buzluğa koyduk ve üç gün boyunca böyle yol aldık.
Evet, o bir kahraman ve böyle bir ödülü reddetmesi ve gerekçelendirmesi O’nun ne kadar onurlu bir duruş sergilediğini gösteriyor.