Sarım Havzası’nın balığına kekliğine doğasına dokunma!
Eğer Sarım doğasında yaşayan varlıklarına yeme tüketme yok etme mantığı içinde yaklaşırsan önünde akıp giden Sarım Çayı’nın da senin için bir önemi olamayacak.
Sizin için araştırdım.
Sarım çayında neden fazla balık yok?
Neden bir çok balık türü yok oldu?
Sarım Çayı üzerinde balık geçişlerini engelleyecek tek bir engel yok. Balık türlerinin ve su ürünlerinin çeşitliliğin azalmasının bir tek nedeni var oda amansızca acımasızca her türlü zararlı olan av atletleri ile balık avının yapılmasıdır.
İşte balık çeşitliliğinin azalmasına neden olan avlanma teknikleri;
- Suyu kesmek için önüne koyulan elekler
- Suyu kesen filelerle balığın avlanması
- Patlayıcı ile balığın avlanması. Trovıro ile jeneratör ile zehir ile balıklar katledilmiş ve yok edilmiştir.
Her köyden bir insan bu felaket durumuna dur diyerek önüne geçebilirse ileriki zamanlarda Sarım’da daha çok balık görebiliriz.
*
Dünyanın oksijeninin 3’te 1’i karasal alandan, kalanı denizden üretiliyor. Denizde üretilen oksijenin ağırlıklı çoğunlukla kıyılara yakın kısmında çünkü deniz ortaları Çöl.
Fitoplanktonlar, plankton topluluğunun ototrof bileşenleri ve okyanus, deniz ile tatlı su ekosistemlerinin anahtar faktörlerinden biridir. Dünyadaki oksijen kaynağının büyük kısmı bu canlılar tarafından üretilir.
Deniz kıyıları çöplük. Deniz kıyıları beton. Deniz kıyıları kanalizasiyon fabrikaların atık suları denize katılıyor.
Yapılan HES Baraj bent gölet ler yüzünden deniz ırmak döngüsü kesilmiştir. Müsilaj olayı bu saydığım nedenler içinde oluşmaktadır. Kısacası Denizle kara bağlantıları kesilmesi demek kalple vücudun bağlantısının kesilmesi demek.
Durum bu.
Doğadan daha iyi çalışan üreten yaşatan bir mekanizma yoktur. Bırakın ırmaklar özgür aksın, Havzalar doğal kalsın.
Sarım havzasının dağların ormanların derelerin vadilerin doğasında yaşayan yaşamayan tüm varlıkların bir işlevi vardır.
*
Değerli Sarım Havzası sakinleri, Sarım Çayı’ndaki temizlik kampanyasının ilkini ben yapma sözü vermiştim ve şimdi gereğini yapıyorum. Üç günde bir dereyi temizledim..
Sarım çayının geleceği temiz kalmasına temiz akmasına bağlı.
Hadi gelin bu bir ilk olsun Sarım’ı birlikte temizleyelim.
“Yediğim, içtiğim bana geri dönsün” diyorsan, Sarım Havzası temiz kalsın istiyorsan; Bir defaya mahsus ben de “deremi temizliyorum, çevremi temiz bırakıyorum” kampanyasına katılın.