Dünya çapında büyük bir salgına sebep olan ve Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıktığından beri dünyada 1 milyondan fazla insana bulaşan Covid-19 salgını, evde kal çağrılarının karşılık bulmasının ardından yaşam tarzımızı zorunlu olarak değiştiriyor olsa da yaşamın bu aşamasında zamlar da ayarlanmış gibi peşi sıra geliyor.
Özellikle ekmek yapma makinelerinin fiyatı adeta uçtu. 600-1.400 TL olan bu makinaların kimisinde fiyatlar yüzde 500-600 oranında artış gösterdi.
Yine evde yapılma rağbetinin arttığı yoğurt için gerekli olan aletlere de astronomik zamlar gelmiş durumda. Burada da yüzde 100-500 arası zamlar söz konusu.
Bir diğer nasiplenmeyse berberlerin kapatılmasının ardından tıraş makinelerine yapılan zamlar. Salgın öncesi fiyatı 900 TL olan traş makinesinin fiyatlarında da dudak uçuklatan zamlar söz konusu.
Koşu bantlarında da fiyatlar uçmuş durumda.
Hele bir de uzaktan çalışma ve eğitim öğretimin internet ortamına taşınmasıyla eve internet bağlama da başlı başına sorun olmuş durumda. Taleplere yetişemeyen özellikle Türk Telekom’daki aksamalar vatandaşı çileden çıkaracak seviyelere geldi bile…
Dedik ya virüs yaşamsal önceliklerimizi değiştirdi diye.
Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı en çok harcama yapılan üç sektörün market-gıda, elektronik eşya ve sağlık-kozmetik olması bunun işareti.
Geçen yılın aynı dönemine göre market-gıda sektöründe yüzde 44, elektronik eşya ve sağlık-kozmetikte ise yüzde 16 ; alınan tedbirlerin de etkisiyle hava yolları ve konaklama sektörlerinde yüzde 42, seyahat acentelerinde ise yüzde 33 oranında daralma gözlemlendi.
Diğer yandan market-gıda sektöründe internetten yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2,5 katına çıktı ve 1,7 milyar lira oldu.
Bir de bunun geri ödemeleri var değil mi?
En yakın Mayıs sonuna umut edilen kontrol eğer bu zaman dilimini aşarsa ne olacak?
Parsadan payını alan aldı, almaya da devam ediyor.
Ağzı açık bekleyen canavarlar arz talepteki bu hızlı değişime hemen ayak uydurdu ve yaptıkları zamlarla vatandaşı sömürmeyi ışık hızıyla gerçekleştiri(di)yor bile.
…
Maaşsız, parasız kalan ya da gelirsiz kalan küçük esnaf ne olacak peki?
Ötelenen vergiler, SGK primleri kısa çalışma ödeneği, hane yardımlarıyla nereye kadar idare edilecek mevcut durum?
Durum hiç de iç açıcı gözükmüyor.