Korona, cezalar ve moda

Koronavirüs salgını başladığından beri bazı ülkeler yüz maskesi kullanımını tamamen benimsedi ve bu ülkelerde maske takmamak toplumun tepkisini çekmek...

Koronavirüs salgını başladığından beri bazı ülkeler yüz maskesi kullanımını tamamen benimsedi ve bu ülkelerde maske takmamak toplumun tepkisini çekmek için yeterli bir sebep ve hatta tutuklanma gerekçesi sayılırken; İngiltere'den ABD'ye, Avustralya'dan Singapur'a kadar pek çok ülkede ise maske takmamak tamamen kabul edilebilir durumda.

Avrupa’nın en yoksul ülkesi olan Bulgaristan’da Maske takma zorunluluğu 23 Haziran salı günü yeniden yürürlüğe girdi ve maske takmayanlara 150 euro ceza kesiliyor.

Hatta ülkenin Başbakanı bile bu cezalardan muaf değil. Maske takma uygulamasına sıcak bakmayan Başbakan Boyko Borisov'a, Covid-19 salgınına karşı alınan sağlık önlemlere uymayarak bir kiliseye maskesiz girdiği gerekçesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından bin 500 euro para cezası verildi. 4 kişide Covid-19 tespit edilen ana muhalefetteki Sosyalist Parti de ceza aldı.

Benzer bir uygulama da Brezilya’da gerçekleşti. Brezilya’da Covid-19 salgınını hafife almakla eleştirilen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya hafta içinde mahkeme kararıyla toplum içinde maske takma mecburiyeti getirildi.

50 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği Brezilyada Bolsonaro, sokağa çıkma kısıtlamaları ve sosyal mesafe gibi tüm dünyada uygulanan önlemlerin gereksiz olduğunu ve ekonomiye darbe vurduğunu savunuyor.

Türkiye’de ise, 1 Haziran’da başlayan kontrollü normalleşmede artan vaka sayıları ile birlikte İçişleri Bakanlığı, 22 Haziran’dan itibaren maske kullanım zorunluluğu getirdi. Kuralı ihlal edenlere 900 TL idari para cezası uygulanıyor.

Cezalara rağmen maske takma sadece dolaşım sırasında kullanılırken, kahvehane ve kafe gibi alanlarda pek kullanılmıyor olması ayrı bir sıkıntı.

Özellikle sıcak havanın da etkisiyle kullanım uygun olmayan şartlarda da olsa ceza ile birlikte artmış durumda.

Pandeminin yarattığı etkiyle oluşan bir maske pazarı da söz konusu.

Maskeleri modaya uyumlu hale getiren Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünde kadınlar, "Sen hayal et biz tasarlarız" sloganıyla kadın, erkek ve çocuklara uygun motifler ve şekiller kullanarak kişiye özel maskeler tasarlıyor.

Sadece maske tasarlamakla kalınmıyor özel günler için de maskelerle takım olarak gelin tacı, çanta, ayakkabı ve şal gibi onlarca ürün de yapıyor.

Pandeminin yarattığı olumsuz durumu; maske takmayı sağlık açısından cazip hale getirmeleri bir yana; böyle bir süreci yaratıcılıkla güzel bir fırsata çevirmeleri de güzel.

Pandeminin ilk sürecinde #evdekal hashtagini bu süreçte #masketak’a dönüştürmenin tam sırası

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri