Bu kentin kültüre, sanata, edebiyata verdiği önem hep hasıraltı kaldı.
Hasıraltı kalmanın acısını hep yaşadık, yaşıyoruz.
Kentte sanata, edebiyata öylesine bir açlık var ki bunu özellikle kitap fuarlarında görmemiz mümkün oluyor.
Bu yılTÜYAP tarafından düzenlenen ve dokuz gün süren Diyarbakır 7’nci Kitap Fuarı 6 Ekim Pazar günü sona erdi. Fuarı bu yıl 175 bin kitapsever ziyaret ederken, geçen yılın rekoru da tazelendi.
Geçen yıl bu sayının 109 bin olduğunu hatırlatalım.
Sayısının 66 bin kişi artmasındaki en büyük sebep, “açlık” kadar kurumlar arası işbirliği.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Valiliğin, Belediyelerin katkısı yadsınamaz bir etki yarattı kuşkusuz.
160 yayınevinin katıldığı fuar alanında stant açan Kürt Yayınevleri de Kürtçe kitaplara gösterilen ilgiden memnun kalmış. Kürt eser yayınlayan 20 yayınevinde okurun en fazla talep ettiği tür ise Kürtçe öğrenme kitapları oldu.
…
Güzel bir haber de eğitimden.
Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hem eğitim hem de ekonomiye katkı sunan ve Bölgede benzeri olmayanörnek bir okul.
Lisenin Kimya Teknolojisi Bölümü'nden 112 öğrenci, okulun laboratuvarında, aralarında sıvı sabun ve çamaşır suyunun da yer aldığı 22 çeşit temizlik malzemesi üretiyor. Öğrencilerin günlük yaklaşık 9 ton ürettiği temizlik malzemeleri, resmi kurum ve okullara satılıyor. Yılsonu itibarıyla 2,5 milyon liralık ciro hedefi olan okulda öğrenciler çalışma saatlerine göre yevmiye alıyor.
…
Türkiye genelinde 6 ilde bulunan Dışişleri Bakanlığı İrtibat Bürosu’nun 7’ncisi Diyarbakır’da açılıyor. İrtibat bürosunun tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi olarak atanan İbrahim Mete Yağlı, açılacak büro ile Diyarbakır’dan dünyanın herhangi bir yerine irtibat kurmanın mümkün hale geleceğini vurguladı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise irtibat bürosunun ihracat yapan iş insanlarının önünü önemli ölçüde açacağını vurguladı. İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu 7’nci temsilcilik ve irtibat merkezinin Diyarbakır’da açılmasının kent adına büyük bir kazanım olduğunu söyledi
…
Bağlar ilçesinde 5 yıl önce 16 yaşındayken babaannesi ve kardeşiyle alışveriş yapmak için markete giden ve K.A'nın gözüne, soda almak istediği sırada şişenin patlaması sonucu cam parçaları isabet etti. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören K.A, sağ gözünde görme yetisini kaybetti.
Gencin ailesi, olay nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle, avukatları aracılığıyla 2. Tüketici Mahkemesine soda firması ve market yönetimi hakkında 3 milyon 300 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Davaya bakan Diyarbakır 2. Tüketici Mahkemesi, maddi tazminat olarak soda firmasından 136 bin 817 lira, market sahibinden 45 bin 605 lira, K.A. için 50 bin, anne ve babası için 10 bin, 3 kardeşi için de 6 bin lira olmak üzere 66 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar verdi.