Geçtiğimiz hafta Tahir Elçi soruşturması kapsamında Adli Tıp Kurumu’nun bazı yöneticileri ve çalışanlarının delil kararttığına ilişkin iddiaların basında yer almasının ardından Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı, ceza soruşturması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu, idari soruşturma için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptı.
Vakıf tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Adli Tıp Kurumu çalışanı Mehtap Altuğ’un verdiği bilgilerin sübut bulması halinde bu bilgiler Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili soruşturmada maddi gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sunacaktır. Ancak Mehtap Altuğ’un söz konusu beyanları ile ilgili herhangi bir idari ve cezai soruşturma yapılmamıştır. Bu nedenlerle; Mehtap Altuğ’un ifadesinde, adı geçen Adli Tıp Kurumu’nun yöneticileri ve çalışanlarının Türk Ceza Kanununun 281. maddesinde düzenlenen “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” 257. maddesinde düzenlenen “görevi kötüye kullanma” ve 278. maddesinde düzenlenen “suçu bildirmeme” suçlarını işledikleri iddiasıyla ceza soruşturması açılması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, idari soruşturma açılması için de Adalet Bakanlığına başvuru yapılmıştır”
…
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından ‘Gizli’ başlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğüne 23 Kasım 2017 tarihinde yazılan resmi yazıda FETÖ’den açığa alınan Ali Konan isimli bir şahsın öğretmenevi müdürü Yunus Memiş tarafından gayri resmi olarak öğretmenevinde çalıştırıldığının tespit edildiği belirtildi.
Sözkonusu dönemde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan tarafından sümen altı yapıldığı ve soruşturmasına izin verilmeyen durumun Bakanlığa iletilmesiyle birlikte jet hızıyla Diyarbakır’a Bakanlık müfettişleri gönderildiği; Yunus Memiş hakkında inceleme başlatıldığı belirtiliyor. Ancak Memiş ise iddiaların asılsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı. İddialar yıpratma mı, gerçek mi yoksa taht savaşları mı siz karar verin.
…
Yargıtay, KCK Ana Davası’nda toplamda 118 kişi hakkında verilen hüküm onanırken, aralarında HDP Milletvekili Tayip Temel’in olduğu 36 kişi hakkındaki verilen hükmü bozdu. Yargıtay, KCK davasında yerel mahkemenin 154 kişi hakkında verdiği hükmü onayan İstinaf Mahkemesi’nin kararına yapılan itirazı sonuçlandırdı. 139 kişinin mahkemenin onama kararına yaptığı itirazı karara bağlayan Yargıtay, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’na “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla verilen 9’ar yıl, aynı suçlamayla DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’e verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadı. HDP Milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Pero Dündar’in kesinleşen cezaları Meclis’te okunduğunda milletvekillikleri düşecek.
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde meydana gelen patlamada yakınlarını kaybeden bir grup korucu, HDP Kulp ilçe başkanlığı binasına saldırdı. Saldırıda iki HDP’li darp edilirken, beş korucu gözaltına alındı.