Göreve geldiği günden beri alışılmışın dışında bir profil çizen AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Av. Muhammet Şerif Aydın, basın mensuplarıyla yaptığı buluşmada Diyarbakır hakkında iki önemli projeyi paylaştı. Yıllardır konuşulan Raylı Sistem’in 2024 yılına kadar tamamen hizmete gireceğini vurgulayan Aydın, projeyle ilgili detaylar da verdi.
Tramvay, yatırımı uygulama projesi için ihaleye çıkarılacak (dün yapılmış olması gerekiyor); ardından yapım ve inşaat süreci başlayacak ve ilk kazma vurulacak. Tüm bunlar yaklaşık 3 yıllık sürede yapılacak. Tramvay ve raylı sistem projesi öncelikle Dağkapı ile Eğitim Araştırma Hastanesi arasındaki 14 km’lik hatta 23 istasyondan oluşacak.
Geçmişi 2011 yılında Osman Baydemir dönemine dayanan; Gültan Kışanak-Fırat Anlı döneminde (2014), 100 milyon TL üzerindeki maliyetiyle Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Yüksek Planlama Kuruluna havalesi yapılan ve en önemlisi dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da onayıyla hayata geçirilmeye hazır hale gelen bir proje. 18 duraktan oluşacak hafif raylı sistemin birinci etabı 14 kilometre uzunlukta Dağkapı’dan başlayıp, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kadar, ikinci etabı ise Diclekent’ten 500 Evler’e kadar olarak planlanmıştı.
Yani şimdilik imkânlar dahilinde ilk etabı olacak.
…
Kışanak ve Anlı’nın tutuklanmasının ardından Kayyım Cumali Atilla döneminde projenin gerçekleştirileceği söylenmesine rağmen hayata geçirilemedi. Ardından 2021 yılı Ocak ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı ve Vali Münir Karaloğlu tarafından da konu gündeme getirildi. Karaloğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşerek 2011 yılında yapılan ulaşım master planının 2020 yılı sonu itibariyle güncellenerek Gazi Caddesinden başlayıp Elazığ yolundaki Eğitim Araştırma Hastanesine kadar ve başka hatlar da eklenerek tramvay hattını hayata geçirmek istediklerini dile getirmişti.
Geçtiğimiz ay da (12 Mart 2021) Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Ayhan Kardan başkanlığında, “Ulaşım Master Planı”nın ele alındığı toplantıda, konu tekrar gündeme getirildi. Güncellenen Ulaşım Master Planında, raylı sistem başlığı da ele alınmıştı.
…
Kent ulaşımının tıkanma noktasına geldiği Diyarbakır’da hafif raylı sistem olmazsa olmazımız. 2011’den günümüze kadarki 10 yıllık dönemde Baydemir’den, Kışanak’a, kayyım yönetimlerine kadar herkesçe gündeme getirilmesine rağmen bir türlü hayata geçirilmesinin arkasında siyasi gerilim ve Türkiye konjüktürü olduğunu biliyoruz.
En son Vali Karaloğlu ve Büyükşehir Belediyesi tarafından gündemleştirilen konu da son nokta Aydın’a bırakıldı.Şerif Aydın’ın yazımın başında dile getirdiğim alışılmışın dışında bir profil çiziyor olması elbette tesadüfi bir durum değil. Projesi ve kaynağıyla 2015’ten beri elde tutulan ‘Hafif Raylı Sistem’ bu kez ciddi ciddi yapılacak gibi gözüküyor. Şimdiden hayırlı olsun…