Bugünkü adresimiz Peygamberler diyarı Eğil halk arasındaki ismiyle Gêl…
İlçenin en önemli özelliği Kuran-ı Kerim'de de ismi geçenElyasa(A.S) ve Zülkifl/Zülküf (A.S) peygamberlerin ve 2 Sahabi Kiramın kabirlerinin burada oluşu.
Gelenlerin neredeyse ilk durağı buralar.
Dicle Barajı'nın yapımıyla birlikte, baraj gölü havzasında kalan, Elyesa ve Zülkif peygamberlerin naaşları1995’te ilçeye hakim Nebi Harun'un (Harun-i Asefi) kabrinin de bulunduğu tepedeki, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptırdığı türbeye defnedilmiş.
Bölgedeki yüksek bir kayalığın üstünde inşa edilmiş ve Asur döneminde kalma kale ve su kuyuları tüneller ilginizi çekebilir.
Dicle nehrinin Kuzeydoğu ucunda bulunan Kral Mezarları görülmeye değer yapılar. Asur ve Ermeni krallarına ait olan mezarların içi boş odalar ve yine Asur dönemine ait birçok mağara var. Bu mağaraların çoğu yapılan baraj sonrası su altında kalmış.
Deran bölgesinde bazı mağaralar günümüze ulaşılabilmişse bile, birçok tarihi yapı sular altında gömülmüş.
Baraj Gölün hemen kıyısında bulunan ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile yapılan 9 adet Bungalov Evleri de var. Daha önce ilçeye ziyarete gelenlerin kalabildiği evler, değişik bir mimari tarzda yapılmış.
Kısaca suyun yaşam ve bereket sunduğu bir yer olan Eğil bu güzellikleri fazlasıyla sunuyor olması açısından avantajlı bir yer.
Diyarbakır kent merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Eğil’e hem belediyeye ait otobüslerle hem de ilçe dolmuşlarıyla en fazla 40-50 dakikada ulaşabilmek ise ayrı avantaj.
Tarihin ve inancın adetaher metrekaresinde hissedilen Eğil ve çevresinde baraj gölü kıyıları piknik için müsait alanlarla dolu.
Yok, uğraşamam diyorsanız nehrenazır balık ağırlıklı ve üstelik lezzetlive ucuz lokantalarda ızgaralarda var…
Yemek sonrası baraj gölünde tekne turu ve hatta kullanabiliyorsanız jet skiler fena olmaz.
Dolu dolu bir gün geçirmek için sabahtan gidin derim. Zira fazlasıyla alternatif var. Yetiştiremediniz, bir daha ki haftaya yine gidin; bir günde bitirilecek gibi değil Eğil/Gêl.