Pênchebzarokênmediçe mektebe, bavêwannexweşe! Bîlgisayerektinneye. DiTelewizyone de giştcanli ders dûhevin. Zaroklihevdixin; ewdibêjesiramin e, ê din dibe je siramin e/ Beş çocuğum okula gidiyor, babaları hasta. Bir bilgisayarımız yok. Canlı derslerde ard arda yayımlanıyor. Çocuklar sıra için birbirleriyle kavga ediyor.
Yukarıdaki diyalog, gazetemizin Youtbe kanalındaki görüntülü haberinde, beş çocuğu okula giden bir annenin sitemi.
Haberdeki ana konu ise şöyle:
Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir okulun depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkım kararı alınmasının ardından öğrenciler, yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki başka okula gönderildiği için aileler, servis ücretlerini karşılayamadıkları için çocuklarını okula gönderemeyeceklerini belirtiyor. Ailelerle birlikte basın açıklaması yapan Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi Başkanı Sadrettin Kaya, tüm çabalarına rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sorunu çözemediğini ifade ederek, hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimde faydalanamayan ailelerin, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Mealan şöyle bir alt mesajı var haberin: Uzaktan eğitim için gerekli meteryallere (bilgisayar ve TV) sahip olmayan aileler yüzyüze eğitim içinde depreme dayanıksız olan okullarından başka bir okula gönderilecekleri için servis ücreti nedeniyle gidemeyecek.
Neden çok basit: Yoksulluk!
…
Şimdi de EBA ile ilgili bir istatistik: EBA sitesini kulanım yoğunluğunda Diyarbakır; öğretmenler klasmanında 36. Sırada, ancak öğrenci kullanımı klasmanında ise 76. sırada.
İki alan arasındaki fark iki kattan fazla…
Zira Eğitim Bilişim Ağı (EBA) internet sitesi en azından bir akıllı cihazı ve bir internet bağlantısını gerektiriyor.
Binlerce yoksul ailenin çocuğu, bunlardan mahrum olduğu için fiili eğitim sürecinden faydalanamadı.
Hem artan talep, hem de dövizdeki yukarıya doğru keskin artış zaten ulaşılamaz olanı daha da ulaşılamaz hale getirdi bu süreçte; hem internet alt yapısını güçlendirecek hem teknolojik araçlara erişimi kolaylaştıracak bir girişim de maalesef yapıl(a)madığından; bir eğitim süreci olabilecek en fazla zaiyatla geçti.
Oysa teknolojik araçlardaki gerek gümrük gerekse iç piyasa satışlarında vergi muafiyetiyle eğitimdeki fırsat eşitsizliği bir nebze de olsa azaltılabilinirdi.
Yapılmadı maalesef!
Annenin belki de tam olarak ifade edemediği ancak haberin alt metnindeki mesaj/feryat da tam olarak buydu bence.
…
Kürtçede duruma denk düşen bir atasözü vardır: Banqûl be, bin şil e/dam delikse altı (içeri) ıslanır.
Eğitimde tam olarak böyle bir durum yaşıyoruz.