Kısa adı DEDAŞ olan Dicle Elektrik Dağıtımın bir yetkilisi, 21 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Bölgede kayıp kaçak oranı yüzde 86 civarındadır” ifadesini kullandı.
DEDAŞ’ın basında geniş yer bulan açıklamasının ardından kurumdan ikinci bir açıklama daha geldi.
İkinci açıklamada, 2013’te bölgedeki kayıt dışı tüketimin yüzde 80’lerde olduğu, oranın düşürülmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun politikaları doğrultusunda 2 milyar 622 milyon liralık yatırım yapıldığını kaydedilerek, bu sayede oranın 2018 sonu itibariyle yüzde 54.9’a düşürüldüğü vurgulandı.
Açıklamanın devamında ise, 2019’da bir önceki yıla göre abone sayısının yüzde 6 arttığı, enerji tüketiminde 200 milyon kilowatt saat düşüş olduğu belirtildi.
Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakır’da hizmet veren DEDAŞ’ın ilk açıklamasına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (DTSO) sert tepki geldi.
DTSO açıklamasında, “DEDAŞ bu yaklaşımı ile kendi istismarını ve beceriksizliğini örtmenin kaygısı ile hareket etmekte, bir yandan bölge halkını karalarken, öte yandan hileli bir beyanla devletten kayıp-kaçak bedeli tahsil etmeyi hedeflemektedir” denildi.
DTSO, bu sert açıklaması ile bölgedeki abonelerin de sesi oldu.
DEDAŞ, bölgeye enerji dağıtımı yaparken en önemli görevlerinden biri olan enerji nakil hatlarının modernizasyonunu yapmadığını iddia ediyor DTSO ve ekliyor: Enerji nakil hatlarının yetersizliği, eski ve küçük çaplı trafolar ile bölgeye hizmet vermeye çalışmanın doğal sonucu olarak bölge halkı sürekli enerji kesintilerine maruz bırakılmaktadır.
DTSO’nun açıklaması haybeden bir açıklama değil.
Kurumsal bir kimlik ve ciddiyetle yapılmış bir açıklama...
Oda, yaptığı araştırmaları paylaşıyor.
En iyi ve en dayanıklı iletken olan bakır tel yerine daha ucuz olan alüminyum kablolar kullanılıyor.
Eski ve yetersiz olan trafo, elektrik panosu ve enerji nakil hatları yenilenmiyor.
Kimi abonelere aylık ortalama tüketimlerinin çok üzerinde faturalandırmalar yapılıyor.
Son yıllarda vatandaşla en sorunlu kurum DEDAŞ.
Birçoğu vatandaş mağduriyetini eksenine alan onlarca habere rağmen, kurum hakkında ne Enerji Bakanlığı ne de EPDK tarafından bir soruşturma açıldı mı?
Bu iddialar ortada dururken, DEDAŞ ne yapacak?
Büyük ihtimalle, yöneticileri arkasına yaslanıp gülecek ve sonra yalanlayacak ya da hodri meydan diyecek.