Sıcaklığın yarattığı rehavet kadar, bir sinir hali de var kentte.
Artan kavgalar, kazalar bu sinirlilik halinin dışa vurumu.
Bir bakıyorsunuz iki grup arasında silahlı kavga, bir bakıyorsunuz alacak-verecek kavgası, bir bakıyorsunuz bir boşanma davası…
Bu gibi olaylar yaz aylarında diğer aylara oranla daha sıklıkla yaşanıyor.
Kaypınar ilçesinde eğlence merkezinde iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu 28 yaşındaki avukat Armanç Arkaş’ın öldürülmesi bunların içinde en akılda kalanlardan biri.
Sonrasında Yenişehir’de alacak verecek kavgasına dayanan bir kavgada 1 kişinin ölümü, bir kişinin yaralanması.
Daha sonra boşanma aşamasında olan bir kişinin eşinin anne ve babasına silahla saldırdığı ve bir kişinin ölümü bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay da birbirini takip eden bu olaylar silsilesinde akılda kalanlar.
…
Geçtiğimiz hafta sonu da husumetli iki grubun çatışma haberi düştü ajanslara.
Olay merkez Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi’nde yaşandı. İki grubun tartışmasının silahlı kavgaya dönüşmesiyle uzun namlulu silahlarla rasgele etrafa ateş açıldı. Olayda 25 adet uzun namlu olmak üzere 33 tane boş kovan bulunmuş. Neyse ki ölü ya da yaralı yok.
Bireysel silahlanmanın geldiği aşamayı göstermesi açısından düşündürücü olaylar.
Yani neredeyse her kavgada silah kullanılıyor.
…
İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 273 bin 447 kişi silah ruhsatı aldı. 2016-2018 yılları arasında ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı ise 25 bin 951. Tüm bu silahlarla 3 bin 28 kişi öldürüldü.
Bu konuda Umut Vakfı’nın yaptığı çalışmalar dikkate şayan.
Vâkıfın bu yılın başında açıkladığı rapora göre, Türkiye’de silahlı şiddet son 4 yılda yüzde 69 arttı. 2018’de en çok silahlı şiddetin yaşandığı bölgenin Marmara Bölgesi olduğu, İstanbul’un silahlı şiddetin en çok yaşandığı il olarak raporda yer aldığı kaydedilmişti. İstanbul’u sırasıyla Ankara, Samsun ve Adana izliyor.
…
Bu konu da dikkat çeken bir açıklama Sosyolog Neslihan Başak’tan geldi.
Başak, son 4 yılda bin 760 kadından bin 338’inin ateşli silahla katledildiğine dikkat çekerek, “2015’ten 2018’e kadar bireysel silah kullanımında yüzde 88 artış söz konusu. Ülke genelinde 25 milyon silah kullanımı mevcut ve 25 milyonun yüzde 85’i ruhsatsız. Bununla birlikte 2018’de bin 478 kişi tüfek ile bin 429 kişi ise tabanca ile öldürülmüş. Türkiye silah kullanımının yaygın olduğu ülkeler arasında 14’üncü sırada.” diyor.
Yarın: Nasıl temin ediliyor bu silahlar?