8 ayın sonunda uygulama planlarına geçildikten sonra 2021 Temmuz ayında ihale aşamasına getirilmesi planlanan proje ile ilgili Karaloğlu, izlenecek yol ve işleyiş hakkında şu bilgileri paylaştı.
* Kentsel dönüşümde “yerinde dönüşüm modeli” esas alınacak.
* Bağlar Belediyesi içindeBakanlık temsilcilerinin de yer aldığı kentsel dönüşüm ofisi kurulacak.
* 8 Ekim’den itibaren uzmanlar alanda jeolojik ve jeo-teknik etütler ile raporlar hazırlayacak ve hak sahipleri belirlenecek.
* 60 gün içinde Gayrimenkul değerleme çalışmaları yapılacak.
* Söz konusu alandaki 357 adet yapı, bin 267 bağımsız birim ve bin 354 hak sahibi var. 357 binanın 354’ü ruhsatsız. Ruhsatı olan 3 bina ise kamu kurumu.
* Öngörülen 60 günlük süre sonrası planlama safhasına geçilerek 90 günlük süre içerisinde 1/1000’lik planlar yapılacak. Bakanlıkça ihtiyaç duyulması halinde 1/5000’lik planlar yapılabilecek. Ardından imar uygulamaları, modelleme ve hak sahipleri ile uzlaşma için 60 günlük bir süre öngörülüyor.
*Bölgeden ayrılmak istemeyenlere konut, kamulaştırma bedelini almak isteyenlere de bedeli ödenecek.
…
Burada önemli olan noktalara kısaca değinmek istiyorum.
İlki hak sahiplerinin belirlenme süreci. Bura da cevap bekleyen soru kiracıların durumu.
Bir diğer konu ‘gayrimenkul değerleme çalışmaları’.
Söz konusu alanda357 adet yapı, bin 267 bağımsız birim ve bin 354 hak sahibinden bahsediliyor ve 357 binanın 354’ü ruhsatsız.
Bölgede kalacaklara konut, kamulaştırma bedelini almak isteyenlere de bedeli ödeneceği konusunda bedel belirleme ve konut verme süreci de hayli çetin geçeceğe benzer.
…
10 bin civarında insanın yaşadığı Kaynartepe Mahallesi sınırları içindeki bahse konu 53 bin 600 metrekarelik bölüm ilçenin her bakımdan en sorunlu yerlerinin başında geliyor.
Görünen o ki; her biri önemli başlıklardan oluşan ve Bağlar Belediyesi’nin tek başına altında kalkamayacağı proje süreç, Bakanlık ve Valilik tarafından yürütülecek.
İlçe Belediyesine düşen görev süreçte sadece belirlenen kısıtlı yetkilerle aracılık etmek, tarafları bir araya getirecek organizasyonlara ev sahipliği yapmak olacak.
Belediye süreci ya alkışlayarak, kimi yerde (belki de oy kaygısıyla) endişeyle izleyecek.
***
Yerinde Dönüşümün esas alınacağı ve bir yapıda birden çok hak sahibinin olduğu ve dahası ticari alanların da yer aldığı alanda, dört başlıktaki her bir konunun tamamıyla anlaşma ve rızayla sonuçlanması zor.
Sur’da sürecin işleyişi ve hak sahiplerinin mağduriyeti, konut alanlarının ticari alanlara dönüşüm süreci göz önüne alındığında “süreç içinde yöntem değişikliği de ihtimal dahilinde.
Karaoloğlu’nun da ifade ettiği gibi hem Diyarbakır hem de Bağlar için “milat” sayılan bu süreç, doğası gereği “rant”ı da beraberinde getirecek.
Oldukça karmaşık ve farklı sorunlara gebe dönüşümde umarız bu rant halkı esas alan noktada olumlu değerlendirilir! Bitti