"Bütün organlarımı bağışladığım için muhtemelen ölümümden sonra beni size bir poşet içinde verecekler. Fazla kurcalamayın. Cesedimi o poşetle toprağa gömüp, üzerime bir ağaç dikilmesini istiyorum. Mezar taşı istemiyorum. Ne cenazemde, ne de sonrasında 3'üydü, 7'siydi, 40'ıydı gibi bahaneler ile karnınızı şişirmeyin. Ben siz pide yiyin diye ölmedim.
Arkamdan dua da etmeyin, yaşarken yapmadığınız iyiliği öldükten sonra yapmayın, yemem.
İlla birilerine yemek vermek isterseniz sokak hayvanlarına verin. Bu en net isteğimdir. Hiçbir eşyamı bir tanıdığa vermeyin. Aşevlerine ya da sosyal hizmetlere verin. Beni tanıyanlar bilir, açık sözlüyümdür. O yüzden gönlüm ister ki hepinizden önce öleyim. Sonraya kalıp da kimsenin ölüsüyle uğraşamam. Arkamdan da atıp tutabilirsiniz, rahat olun. Sizinle mi uğraşacağım? Ne güzel ölmüşüm.
Ve evet Hayvanları insanlardan daha çok seviyorum."
Bu okuduklarınız hayatını hayvanlar ve müzik ile geçiren Harun Kolçak'ın hayattayken kaleme aldığı vasiyetiydi. Biraz hayatı tiye alan, biraz hüzünlü bir hayli de anlamlı değil mi sizce de?
…
"Dost olmak çok ağır bir vasıf, zamanla çok az kişiye yakıştığını anlıyorsun." La Edri.
Oldukça güzel bir özdeyiş. Sonundaki La Edri’yi ben de birçoğu gibi şair, edebiyatçı ya da düşünür olarak algıladım. Ve de “La” ön takısından bir Fransız olarak düşündüm.
Değilmiş. Yanıldım ve araştırınca şu bilgiye ulaştım:
Günümüzde bir pop şarkıcısı Laedri' yi mahlas olarak kullanmaktadır.
Lâedrî veya Lâ Edrî şeklinde birçok özlü sözün sonunda da görürüz. İlk baktığımızda bunu eski zamanlarda yaşamış bir kişi gibi algılasak da işin aslı öyle değildir.
La Edriarapçada "la" olumsuz eki ile birlikte kullanılır ve " bilinmeyen " manasına gelir.
Edebi yapıtlarda gördüğümüzden aslında " Anonim " kelimesinin Arapça ifadesidir.
Özellikle Arap edebiyatında şairi veya yazarı bilinmeyen edebi eserlerin sonuna "LaEdri" ifadesi yazılır.
Bilinmezliğin dışında bazen şairler ve yazar edebiyata yeni başladıklarında eserlerinin sonuna kendileride Lâ Edrî yazmış oldukları vakidir.
Bir iki “La Edri/anonimle bitirelim.
Hak tecelli eyleyince her işi âsân eder,
Halk eder esbâbını bir lahzada ihsân eder.
Lâ Edri
…
İhtiyarımla acep ben hiç olur muydum tabip,
Ger bileydim âlemin bunca devasız derdini
Lâ Edrî