Yönetmek ehliyet, liyakat ve dürüstlük ister

Ekonomik performansın bir yönü ekonominin üretken kaynaklarının ne kadar iyi kullanıldığıdır. İstihdam üretim faktörleri olan, "emek, toprak ve sermayenin” fiili olarak üretim sürecinde kullanılmasıdır." (İktisada Giriş Sh:83)

Ekonomik performansın bir yönü ekonominin üretken kaynaklarının ne kadar iyi kullanıldığıdır. İstihdam üretim faktörleri olan, "emek, toprak ve sermayenin” fiili olarak üretim sürecinde kullanılmasıdır." (İktisada Giriş Sh:83)

Peki iktidar, emeği, toprağı ve sermayeyi, doğru ve gereği gibi kullanıyor mu? Maalesef hayır. Kullanmış olsaydı, biz bu halde mi olurduk?

İsterseniz, İktidarın, “emeği, toprağı ve sermayeyi” doğru kullanıp kullanmadığına birkaç örnekle beraber değerlendirelim.

Emek:

TUİK’e göre son işsizlik rakamları %9,5 olarak gerçekleşti. Yani 3 milyon 508 bin kişi işsiz. Disk-Ar’a göre ise işsiz sayısı: 8 Milyon 567 bin.

Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'deki 18-25 yaş arasındaki kişilerin yüzde 73'ü yurt dışında yaşamak istiyor. (Basın)

Demek ki, iktidar emeği gerektiği gibi kullanmıyor.

Toprak:

Şeker: Türkiye 2022 yılının ilk 11 ayında, toplam 550 bin ton şeker ithal etmiş ve 404 milyon dolar para ödemiştir. (TUİK)

Nohut: Türkiye, Rusya, Meksika, Kazakistan, Avustalya ve Kanada başta olmak üzere 2021/22 üretim sezonunda yaklaşık 150 bin ton nohut ithal etmiştir. (TEPGE Nohut 2022 Raporu)

Mercimek: Türkiye, Kanada başta olmak üzere, 2021/22 sezonunda 507 bin ton Mercimek ithalatı yapmıştır. . (TEPGE Nohut 2022 Raporu)

Et: 2023 yılı içinde Uruguay’dan, 4 Bin, Romanya’dan 2 Bin kasaplık et, Polanya’dan 500 ton karkas et ve Bosna Hersek’ten bin ton kemiksiz et ithalatı yapılacak. (Basın)

Ve diğer birçok tarımsal ürünleri dışardan ithal ettiğimize göre, demek ki iktidar toprağımızı da gereği gibi kullanmıyor.

Tarımda neden dışa bağımlı hale geldik/getirildik? Bizde toprak mı yok, mera mı yok, güneş mi yok, su mu yok, insan mı yok? Elbette hepsi var. Olmasına var da, iktidarda liyakat yok, ehliyet yok, işi doğru yapma iradesi ve isteği yok, samimiyet ve dürüstlük yok.

Bir de Türkiye ve Hollanda’yı bir iki kalemde kıyaslayalım.

Türkiye Yüzölçümü: 783.562 km² ve Nüfusu: 85 Milyon 279 bin

Hollanda Yüzölçümü: 41.850 km² ve Nüfusu: 17 Milyon 843 bin

Türkiye 2020+2021 ve 2023 yıllarında toplam 77 Milyar 846 Milyon Dolar tarımsal ürün ihracatı yapmışken,

Hollanda: 2020+2021 ve 2023 yıllarında toplam 335 Milyar 9 Milyon Dolar tarımsal ürün ihracatı yapmıştır.

Fark: Tam 258 Milyar 054 Milyon Dolar.

Bir ilimiz büyüklüğünde olan Hollanda bu üretim ve ihracatı yapıyor da, biz neden yapamıyoruz?

Milli Gelir:

Hollanda 2022 Kişi Başı Milli Gelir: 56.298 Dolar

Türkiye 2022 Kişi Başı Milli Gelir: 10.618 Dolar ile 79. Sırada. (IMF Dünya Ekonomik Görünümü (World Economic Outlook) veri setinin Nisan 2023)

Demek ki istenirse yapılabiliyormuş. İnsan hayret ediyor, sanki iktidarın temel görevi ülkenin kaynaklarını kullanmamak ve ülkemizi dışa bağımlı hale getirerek, onlara sınırsız pazar haline getirmektir. Bunu doğrular mahiyette ithalat ve ihracat arasındaki oluşan büyük farktan da görmek mümkün;

2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;

İhracat: 143 milyar 435 milyon dolar,

İthalat: 217 milyar 52 milyon dolar,

Açık: 74.085 Milyar Dolar (3 Ağustos TC Ticaret Bakanlığı)

Sermaye:

İktidar, yerli olsun, yabancı olsun, gelen sermayeyi, üretim yerine, toprağa, betona yani hizmete yatırdığına göre, sermayeyi de diğer üretim faktörleri gibi iyi ve doğru kullanmamış demektir.

İktidar yerli ve millilik maskesi altında her alanda Türkiye’yi adım adım batılı ülkelerin pazarı haline getirdi/getiriyor. Ülkelerin büyüklüğü ve gücü, hamasi nutuklarla değil rakamlarla ölçülür. Türkiye’nin doğru yönetilmediğini verdiğimiz, bu birkaç rakamla acı bir gerçek olarak karşımızdadır.

Bu rakamlarla ülkemizin getirildiği durumu, iş bilmezlik mi, cehalet mi veya ihanet mi? olduğuna siz karar verin.

İktidar bir an önce acil olmayan bütün yatırımları durdurup, sermayeyi üretime yönlendirerek, emeğe/insanımıza istihdam sağlamalıdır. Toprağımızı verimli ve doğru kullanmak için, tarım ve hayvancılığa gerekli desteği vermeli, böylece ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmalıdır.

Vesselam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri