Sonra bir adam çıka geldi ve gülmeye başladı.
İnsanlar birbirlerine bakınıp durdular.
Neydi bu gülmek?
Hayır hikâye böyle başlamadı evrime inananlar için gülme eylemi evrimleşerek geldi günümüze.
Peki nedir bu gülmek?
Gülmek dediğimiz eylem insanlarda bir olaya karşı oluşan fiziksel bir reaksiyon olup karşılaştığımız komik eğlenceli ve mutlu olduğumuz durumlarda verdiğimiz bir davranış biçimidir.
Evrim Ağacı'nın yaptığı araştırmalarda gülmek 10 ila 16 milyon yıl öncesine kadar gidildiği söyleniyor. Ve gülmenin bir gıdıklanma sonucu ortaya çıktığı iddia ediliyor. Yapılan bazı araştırmalarda ise antik çağdan günümüze ulaştığı yönündedir. Başlangıcı hakkında elimizdeki bulgular bunlardır
Peki güldüğümüzde ne olur?
Güldüğümüz zaman kan dolaşımı hızlanarak anti-stres hormonları salgılar. Endorfin ve serotonin gibi hormonlar vücutta kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olan kimyasallar salgılanır.
Gülmek ile vücuttaki birçok kaslar harekete geçer vücuttan stres ve endişeyi uzaklaştırır. Kalp sağlığından bağırsaklara kadar organlara da etkisi vardır. Bunların yanı sıra gülmek yalnızca kendi vücut sağlığımızı etkilemez aynı zamanda topluma da pozitif enerji verir. (Çocukluğumuzda izlediğimiz kemal sunal filmlerinin içimizi ısıttığı, etrafa mutluluğu yaydığı o duyguları hatırlayın biraz. Günümüzde bunu stand up yahut skeç mekanlarında görebiliriz.)
Evet, gülmenin olduğu yerde mutluluk vardır ve etrafa neşe saçar. Çünkü gülmek bulaşıcıdır. Vücudunuza sağladığı faydaları aynı anda yanınızdakilere de sağlayabiliyor.
Geçen gün şehir içi minibüsünde annesi tarafından durmadan uyarılan çocuğu anlatmak istiyorum.Annesinin her ikazında küçük yüreği burkulmuş olmalı ki utangaç bakışlarıyla hemen etrafını gözetleyen gözleriyle karşılaştım. Buluşan gözlerimize her defasında gülümseyerek karşılık verdim. Utangaçlığın yerini koccaman bir neşe aldı. Uslu durdu, annesinden uyarı gelmediği halde yol boyu dönüp dönüp gözlerimi aradı, gözleri...
Kendimizi iyi hissetmediğimizde aynanın karşısına geçip gülmeye başlayalım, beynimiz kandırılmaya en meyilli organımızdır.
Ve gülmek ruhun en iyi besinidir. Gülerek kalbimizdeki sevgiyi neşeyi dünyaya yayabiliriz.
Aylin Balbao'nun:
"Bizi gülmek kurtaracak, biliyorsam bir bunu biliyorum" sözünü de şuraya bıraktığımıza göre; O halde şimdi gülelim'