Selam olsun...

Es-Selâmü Aleyküm: Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun. Ve-Aleyküm Selâm: Selam sizin de üzerinize olsun, siz de her türlü kaza beladan korunun…

Es-Selâmü Aleyküm: Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun. Ve-Aleyküm Selâm: Selam sizin de üzerinize olsun, siz de her türlü kaza beladan korunun…

Hergün söylediğimiz ve duyduğumuz selamlama cümleleri. “Merhaba”, “günaydın”, “iyi günler”, “Selam” v.s… Nedir bu “selam” kelimesinin anlamı?

Selam; “eman, kurtuluş, esenlik, barış” mânalarına gelmektedir. Allah-u Teâla’nın isimlerinden olan “Selâm” kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı, meleklerin Hz. İbrâhim’e ve Nûh’a gittiklerinde, yine meleklerin cennet ehline, cennet ehlinin birbirlerine, peygamberlere bu şekilde selâm verdiği, Resûl-i Ekrem’e de kendisine gelen müminlere “selâmün aleyküm” diye hitap etmesinin emredildiği haber verilmektedir. (DİA-36/342)

İnsanların birbirlerine dostça ve sevgiyle bakması için; ayrıca toplumlarda barışın yaygınlaştırılması, müslümanların kalplerinin birbirine ısındırılması açısından selam büyük önem taşımaktadır. Tokalaşma ve kucaklaşma da barışın ve dostluğun sembolü olan selâmın bir başka şeklidir. Ayetin buyurduğu üzere bize selam verene en az onun ilgisi kadar hatta daha fazlasıyla cevap vermemiz gerekir.

Nisa Sûresi 86 “Size bir selâm verildiğinde ya daha güzeli ile veya dengi ile karşılık verin. Allah, her şeyin hesabını tutmaktadır.”

Selamla gelen mesajlar: Senin farkındayım, sana yöneldim, seninle ilgileniyorum, seni düşünüyorum ve geleceğin için sana dua ediyorum…

Yüce Rabbimizin güzel esmalarından biri: Ya Selâm: “Her çeşit arıza ve hadiselerden salim kalan, her türlü tehlikelerden kullarını selamete çıkaran, Cennetteki bahtiyar kullarına selam eden.”

Selam ile kuşanmak, Ya Selâm ismi şerifiyle Allah'ın sıfatlarını davranış haline getirmektir, Allah'ın ahlâkıyla ahlaklanmak ve güzelliklerini yansıtmaktır. İnsan Allah’a yakınlaştıkça meleklere yoldaş olur.

Haşr Sûresi 22-24; “O, kendisinden başka ilah olmayan Allah’tır; Gaybı da görünen alemi de bilendir. O Rahmândır, Rahîmdir.”

“O, kendisinden başka ilah olmayan Allah’tır. Melik'tir; Kuddus'tur; Selam'dır; Mü'min'dir; Müheymin'dir; Aziz'dir; Cebbar'dır; Mütekebbir'dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok yücedir.”

“O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri