Diyarbakır’da Sanat Sokağı’nı bilmeyen yoktur.
Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan sokak, dizayn edildiğinden bugüne ismi ile tezat bir hal aldı ve almaya devam ediyor.
Resmi adı Cami, gayri resmi adı Sanat olan sokağa her dokunuş değişen toplumsal yapı, kentteki yeni mekanlar ile ilginin azalmasına neden oldu.
Sokak her ne kadar insanların mecburi istikametlerinin dışında bir nefes alma, şehrin heyulasından kurtulma, soluklanma alanı olarak düşünülmüş olsa da ne Camiden ne de sanattan nasiplenmemiş bir hale dönüştü zamanla.
Tabi bunda kentin birçok anlamda değişime uğradığı son 8-10 yılın da etkisi azımsanmayacak kadar yüksek.
Kötü bir algının oluştuğu ve hatta birçok insanın yolunun değiştirdiği bir yer haline gelmesindeki nedenler sokak esnafının iradesi dışındaki şeyler.
Ofis Sanat Sokağı Derneği, bu algının ve kötü gidişin farkında olacak ki, 5-8 Ekim tarihleri arasında Sanat Sokağı 1. Kültür ve Sanat Festivali’ni düzenlemeye karar vermiş.
Amaçlanan hedef sokağın sanatla, edebiyatla, kültürel faaliyetlerle anılması.
Alkışa değer bir etkinlik…
Geçmiş yıllarda belediye tarafından düzenlenen etkinlikler bu yıl ilk kez sokak esnafının inisiyatifiyle gerçekleşecek.
Gel gör ki sokak esnafının iradesi dışındaki adli olayların giderek artmasında güvenlikten kaynaklı sorunların da olduğu göz ardı edilmemeli.
Farklı tüm dokunuşlarda yapılanlar insan odaklı olmadıkça değişimin olmayacağını düşünüyorum.
İnsan odaklıdan kastım, sokağın müdavim kimliğine etki edecek dokunuşlar.
En başta farklı gruplardan kaynaklı adli olayların en aza indirilmesi gerekiyor sokakta.
Yapılması düşünülen etkinlik kıymetli ve geçmiş yıllara göre daha dolu bir içerikle vatandaşla buluşacak.
Ancak sokak esnafının ağırlıkta olduğu kafelerin yıl içinde tiyatrodan, edebiyata, müzikten sanata kadar benzer kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapması gerekiyor.
Sokağın ismiyle barışık bir paralellikte gelişmesi; Diyarbakır adına bir esnaf girişimi olarak örnek teşkil edebilecek potansiyelde.
Başarılar diliyorum…