Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve 7 milyon kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşı mRNA bazlı bir aşı geliştiren BioNTech'i zorlu bir hafta bekliyor. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede kullanılan Comirnaty isimli aşıyı kullananların, aşının "kalıcı yan etkiler ve hasar" bıraktığı gerekçesiyle yargıya başvurmaları sonrasında BioNTech şirketi yarın Almanya'da yargılanacak.
Bu haber ajanslara düştüğünde birçok insan “kalıcı yan etiler nelerdi?r” diye sormaya başladı.
Yaptığım taramalarda hep geçici yan etkilerine rastladım.
Şöyle ki; Baş ağrısı şikayeti, yorgun hissetme, aşının uygulandığı kolda ağrı, aşının uygulandığı bölgede kızarıklık, kas-eklem ağrıları, titreme, mide bulantısı, ishal ve ateş geçici yan etkiler olarak bildiriliyor.
Kalıcı yan etkilerinden ilki kalp ritminde bozulmamaymış, diğeri ise beyin sisi imiş.
Beyin sisi ne peki?
Bulduğum ilk açıklamada hastalık şöyle tanımlanıyor:
Koronavirüs hastalarında belgelenen bir tür zihinsel yorgunluk ve zihin bulanıklığıdır. Tıbbi bir tanı olmayan beyin sisi tanımı, düşünme yeteneğini etkileyebilecek belirli semptomların için kullanılır. Beyin sisi, kişinin sosyal yaşamını ve günlük işlerini yapma yeteneğini etkileyebilir.
Çevremde lügatıma yeni dahil olan beyin sisi belirtilerinden muzdarip insanlar var. Bir çoğunun da sebebi belki de budur.
Bilmeden fikir yürütüyor olabilirim. Ama ciddi ciddi bir çok kişiyi korkutan bir durum ortaya çıkabilir.
Her şeyin kazanca, paraya endekslendiği zıvanadan çıkmış bir sistem travması yaşıyoruz aslında.
Elleri ceplerimizde, verdiklerini misliyle geri alanların çemberindeyiz.
Daha neler çıkacak bakalım?
Devlet hastanesinin bahçe kapısına neredeyse sandalye atıp gelen gidene neden Sinovac oluyorsunuz Biontec olun diye ısrar eden ilaç mümessili kıvamında sağlık çalışanları vardı
Güvendik, olduk; başka çaremiz de yoktu. Belki de sürü psikolojisi, mahalle baskısıyla milyonlarca insan aşı yaptırmış.
Beklemedeyiz, endişeliyiz.