Diyarbakırlı demir ustası teknolojiye direniyor

5-6 dükkanın kaldığı Diyarbakır’daki tarihi Demirciler Çarşısı’nda genç ustaların çekiç sesleri duyuluyor. İki erkek çocuğunu 10 yaşlarından beri demir ustası olarak eğiten Mehmet usta, “Amacım bu el sanatının ölmemesi” diyor

Sevda KAPLAN/YENİGÜN HABER – Demir dövme sanatı zor işlerden biri. Hem güç isteyen hem de sabır isteyen bir meslek. Diyarbakırlı demir ustaları bu mesleğin ilerleyen teknoloji karşısında kaybolmaması için çaba sarf ediyorlar.

Tecrübeli ustalar, Diyarbakır’daki Demirciler Çarşısı’nda gençlere demir dövme sanatını öğretiyorlar. Tarihi Sur ilçesindeki Demirciler Çarşısı’nda demirci dükkanlarının sayısı da git gide azalıyor. 5-6 dükkânın kaldığı tarihi çarşıda şimdilerde genç ustaların çekiç sesleri duyuluyor. Tecrübeli eski ustalar çocuklarına bu mesleği öğretmeye devam ediyor.

ESKİDEN ERMENİLER BU İŞİ YAPARDI

O ustalardan biri de Mehmet Yıldız. İki erkek çocuğunu 10 yaşlarından beri demir dövme ustası olarak eğiten Yıldız, onların da birere usta olmasından büyük mutluluk alıyor. Yıldız amacının bu el sanatının ölmemesi olduğunu ve yaşatmak olduğunu belirterek şöyle konuştu;

“Diyarbakır Sur ilçesi başlı başına sanat tasarımı. Eski taş evlerinde özellikle, pencere ve kapılarda demir çok kullanılırdı. O yüzden de demir dövme sanatı gelişti. Eskiden Ermeniler bu işi yapardı. Benim de Ermeni bir ustam vardı. Bu işi ondan öğrendim ve 40 yıldırda devam ettiriyorum. Şimdi de çocuklarıma öğrettim, onlar bu sanatı devam ettiriyorlar. Eskiden kızgın ateşte eritilen demirlere çekiş ve tokmaklarımızla şekil verirdik. Ben bu geleneği devam ettiriyorum. Ancak Şimdilerde onların yerini makinalar aldı. Eskiden çırak bulmakta zorlanıyorduk. Makinalarla çalışılmasına rağmen yine de çırak bulmakta zorlanıyoruz. Ben çocuklarıma öğrettim ama onlar kendi çocuklarına öğretemiyorlar. Nesil değişti” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri