VİDEO HABER - Telleri nakış gibi işliyor!

Tel sanatı ile tanıştıktan sonra eline aldığı penseyi bir daha bırakmayan Hınar Daşğın, o günden sonra telleri bir nakış gibi işlemeye başladı....

Tel sanatı ile tanıştıktan sonra eline aldığı penseyi bir daha bırakmayan Hınar Daşğın, o günden sonra telleri bir nakış gibi işlemeye başladı. Kurmuş olduğu sanat atölyesinde kaynak makinesiyle telleri birleştirerek onlara hayat veren Hınar öğretmen, kafasından geçenleri, hayal gücüyle birleştirdi. Bu şekilde telleri birer sanat eserine dönüştüren Daşğın, kimi zaman ise sosyal mesaj verdi. Son çalışmalarında koronavirüs pandemisinde dikkat çeken Hınar öğretmen, yapmış olduğu heykellerine maske taktı

Ahmet Baran  / YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’da 10 yıldır öğretmenlik yapan Hınar Daşğın, kurmuş olduğu sanat atölyesinde her gün tulumunu giyerek işe koyuluyor. Eline aldığı kaynak makinesiyle telleri birer nakış gibi işleyen Hınar öğretmen, adeta tellere hayat veriyor. Sanata resim ile başlayan ve daha sonra tel sanatı ile tanışan Daşğın, ortaya farklı ve özel sanat eserleri çıkarmak için yaklaşık 2-3 yılını harcamış.  Büyük bir sabır ile elindeki penseyle telleri bükerek şekillendiren Daşğın, kafasından geçenleri, hayal gücüyle birleştirerek somutlaştırıyor. Telin bir sanat eserine dönüştüğü atölyede,  hayatın içinden konseptler de yer alıyor.

‘Tel sanatına merakla başladım’

Tel sanatı ile nasıl tanıştığını Yenigün Haber’e anlatan Hınar öğretmen şunları söyledi;

Milli eğitimde öğretmenlik yapıyorum. Yaklaşık 3-4 yıldır da heykel sanatıyla uğraşıyorum. Daha önceleri resimle de uğraşmıştım. Yağlı boya çalışmaları yaptım. Sonradan bu süreç heykele evrildi. Aslında biraz kendiliğinden oldu bu. Deneme amaçlı başlamıştım. Bu alanla ilgili her şeyi deneme çabam vardı. Böyle bir merak ve açlık vardı. Şunu da deniyim, bunu deniyim gibisinden. Sonra sosyal medyada takip ettiğim birkaç hesapta tel sanatına denk geldim. Aslında tel sanatı bu çok yeni bir şey değil. Sadece buralarda çok fazla yaygın olmayan bir sanat. Bende bunu denemek istedim. Bu süreç hep böyle ilerledi. Belli bir amaçla değil de tesadüfler bizleri bir yerlere götürüyor. Bir deniyim, şuna bir bakıyım gibisinden. Tellerle başlangıcımda bu şekilde oldu. Merak ve denemeyle. İki yıl önce bir kişisel sergi açtım. Bunun için çalışmalarıma da devam ettim. Ancak yaşanan pandemi süreci nedeniyle sergi çalışmalarım biraz aksadı ama şahsi olarak çalışmalarıma devam ediyorum.”

‘Beni tanımlayan şey tel oldu’

Atölyesinde yapmış olduğu sanatsal çalışmalarını anlatan Daşğın,  “Atölyemde sanatsal çalışmalar yapıyorum. Ben genellikle tel üzerine çalışıyorum. Ama daha öncesinde modlaj denedim, alçıbandaj denedim. Yani heykelin birkaç farklı yöntemini de denedim. Farklı materyaller kullandım. Çoğunlukla yani beni tanımlayan şey ilgi alanım tamamen tel oldu uzun zamandır. Tellerden figür yapıyorum. Portre çalışıyorum” dedi.

Sanatında Koronavirüs’e dikkat çekmiş

Kimi zaman gündelik hayatta yaşanan olayları sanatına yansıtan Hınar öğretmen, en son yapmış olduğu birkaç çalışmasında Koronavirüs pandemisine değinmiş.  Telden yapmış olduğu insan figürüne maske giydiren Daşğın, pandemi ile mücadele maskenin önemine dikkat çekmiş. Daşğın “İçinde yaşamış olduğumuz atmosfer alında bir şekilde her şeye yansıyor. Bende son çalışmalarımdan birkaç tanesine ironi olsun diye maske taktım. Yaşamış olduğumuz süreci anlatan bir çalışma yaptım” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Vıdeo Haber Haberleri