Bilim insanları dünya üzerinde yaşamış olduğu düşünülen en ağır hayvana ait kalıntılar buldu. Peru'da bulunan ve 40 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen balina türünün mavi balinaların üç katı ağırlığa ulaşabildiği tahmin ediliyor.
Güney Amerika ülkesi Peru'daki Ica çölünde bulunan bir kaya formasyonunda dünya üzerinde yaşamış en ağır hayvana ait olduğu düşünülen kalıntılar bulundu. Bilim insanları, yeni keşfedilen Perucetus colossus adlı balina türünün 40 milyon yıl önce kıyılarda yüzdüğünü ve mavi balinalardan daha ağır olduğunu düşünüyor. İncelemeler sonucunda Perucetus colossus'un mavi balinaların üç katı ağırlığa ulaşabildiği sanılıyor.
HER BİR OMURUN AĞIRLIĞI 100 KİLODAN FAZLA
300 tona yakın bir ağırlığa sahip olabilecek soyu tükenmiş balinanın fosilleri üzerinde çalışan İtalya'nın Pisa Üniversitesi'nden paleontolojist Alberto Collareta, "Daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor" dedi. Collareta, "Bu, memeli hayvanlar arasında gördüğümüz en ağır iskelet. Büyük olasılıkla omurgalı hayvanlar arasında gördüklerimizin de en büyüğü" diye konuştu. Brüksel'deki Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Rebecca Bennion ise "Her bir omurun ağırlığı 100 kilonun üzerinde, bu tamamen akıl almaz bir şey" ifadelerini kullandı.
YAKLAŞIK 20 METRE UZUNLUĞUNDA OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Paleontolog Dr. Mario Urbina liderliğindeki keşif ekibinde yer alan Dr. Eli Amson, "Fosiller aslında daha önce keşfedildi, ancak boyutları ve şekilleri nedeniyle Peru'nun başkenti Lima'ya götürülmeleri üç yıl sürdü ve o zamandan beri burada inceleniyorlar" dedi.
Perucetus'un yaklaşık 17-20 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Bu istisnai bir durum değil ancak modellemeler balinanın sadece kemik kütlesi 5,3 ila 7,6 ton arasında bir yerde olduğunu gösteriyor. Organları, kasları ve yağları da eklendiğinde söz konusu türün 85 ton ile 320 ton arasında bir ağırlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)