Amedpor ve Diyarbekirspor temsilcileri, kendilerine danışılmadan stadyumdaki reklam alanları ile otopark ve loca işlerinin kiralanmasına sert tepki gösterdi. Bu duruma derhal çözüm bulunmaması halinde Diyarbakır Stadyumu’nda maç oynamamayı tartışmaya açacaklarını belirten Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, “Sorun değil, çözüm istiyoruz” dedi.
TFF 2. Lig ekipleri Amedspor ve Diyarbekirspor’un maçlarına ev sahipliği yapan 33 bin seyirci kapasiteli Diyarbakır Stadyumu’nda yeni sezon öncesinde stadyumda bulunan otopark, reklam ve loca işlerinin her iki kulübün haberi olmadan kiraya verildiği ortaya çıkmıştı.
Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün aldığı bu karar ile Diyarbekirspor’un yaşadığı tesis sorununa çözüm bulunamaması, stadyumu yıllık olarak kiralayan kulüplerin tepkisine yol açtı.
[caption id="attachment_119850" align="alignnone" width="689"]
YILDIRIM: ZENGİN KULÜPLERLE BİR TUTULUYORUZ
Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan Amed Sportif Faaliyetler Kulübü Başkanı Selahattin Yıldırım, profesyonel liglerde oynayan düşük bütçeye sahip bölge takımları olarak Türkiye’nin büyük ve zengin kulüpleri ile eşit şekilde değerlendirildiklerini söyledi.
Yıldırım, “Biz Fenerbahçe’den, Galatasaray’dan daha zengin kulüpler değiliz. Haliyle bu kulüplere zengin olmalarına rağmen stadyumları ücretsiz bir şekilde devlet tarafından tahsis edilmiş. Ama biz burada çok düşük bütçelerle ayakta durmaya çalışırken, bölgemizin gençlerinin, çocuklarının spora yönlendirmeye çalışırken çok büyük ekonomik problemlerle karşı karşıyayız. Bunlardan bir tanesi de stadyum örneğidir. 33 bin kişilik muazzam ve güzel bir stadyum yapılmış. Ama gelin görün ki kullanımı için bizden çok yüksek ekonomik bütçe talep ediliyor. Yılardır bu parayı bizden alıyorlar” dedi.
“HER YIL 2 MİLYON TL ÖDÜYORUZ”
Stad kirası, elektrik parası, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünü personel masrafları, kurumlar vergisi, KDV dahil kulüp başına yıllık 1 milyon TL ödediklerini anlatan Selahattin Yıldırım, şunları kaydetti:
“Bunun dışında bu yıl çim bakım ücreti denen yeni bir şey çıkardılar. O da yaklaşık 2 milyon TL tutuyor. İki kulüp için yarıya böldüğünüz zaman 1 milyon TL oluyor. Yani kulüp olarak İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne ödememiz gereken para 2 milyon TL’yi buluyor. Bizim gibi kulüplerin bu parayı ödeyebilecek gücü yok. Anadolu’daki hiç bir kulüp böyle bir para ödemiyor. Genelde belediyeler, büyükşehir belediyeleri bu işe el atar. İldeki spor potansiyelinin değerlendirilmesi, gençlerin spora yönlendirilmesi, spor aktivitelerinin arttırılması için stadyumlar il gençlik müdürlüğünden alınır ve spor kulüplerine tahsis edilir. Ama maalesef ilimizde böyle bir şeye yanaşmadıkları gibi bir de üstüne bizden çok büyük miktarda para talep ediyorlar. Bizim bunu ödeyebilecek bir bütçe ve kaynağımız yok.
“STADYUMDA OYNAMAMAYI TARTIŞIRIZ”
Tüm bunlar bir yana, stadyumun tüm masraflarını, yüksek kirasını ödüyoruz ama stadyumun gelir kaynağı olan reklam alanları, localar ve kantinleri İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü iki kulüpten habersiz başkalarına ihale ile veriyor. Biz bugün Diyarbekirspor Başkanı Turan İlgin başkanımla ildeki sivil toplum örgütlerini ziyaret etmeye başladık. Bütün başkanlarımızdan bu sorunun giderilmesi için bize yardımcı olmalarını isteyeceğiz. Eğer ki sezon açılışına kadar bu sorunları çözemesek stadyumda oynayıp oynamamakla ilgili tartışmayı açmayı düşünüyoruz. Biz çözüm yaratılmasını istiyoruz, çözümsüzlük istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
[caption id="attachment_94178" align="alignnone" width="606"]
İLGİN: YATACAK YERİMİZ BİLE YOK
Diyarbekirspor Başkanı Turan İlgin de kulüp olarak bir tesislerinin bulunmadığını belirterek, “Kalacak, yatacak yerimiz yok. Belli yerlere başvurduk, kimse bize net bir şey söylemedi. Başkanım da belirtti, bizden bu kadar ücret de alınıyor” dedi.
“Burada spora önem verilmiyor. Sadece biz değil, buradaki bütün spor camiası şikayetçi” diyen İlgin, şu sözleri saf etti:
“Amatörlere bile yardım edilmiyor. Kulüp ve oyuncularımız şimdi kamp için İstanbul’da ama kamp dönüşünde burada kalacağımız, yatacağımız yerimiz yok. Bu konu için Vali beye, belediye başkanına, Gençlik Spor Müdürüne de gittim, hiç bir olumlu cevap alamadım. Herkes topu birbirine atıyor. Bu bir tek Diyarbakır’da böyle. Bütün diğer illere bakıyoruz, Sakarya, Kocaeli, Çorum, Afyon, tüm şehirlerin belediyeleri takımlarına yardım ediyor. Tesis yapıp takımlara veriyorlar. Bu bir tek Diyarbakır’da olmuyor.
“BİZ SPOR YAPIYORUZ, SİYASET DEĞİL”
Bunun sebebini de onlar sormak lazım, idari amirlere, milletvekillerine sormak lazım. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na sormak lazım. Yatacak yerimiz yok diyoruz, koskoca 2 buçuk milyon nüfusu olan bir şehirde belediyenin, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün yeri mi yok? Yerleri var ama vermiyorlar. Birnevi gidelim onların istediğini yapalım istiyorlar. Biz burada spor yapıyoruz, siyaset yapmıyoruz. Bizim amacımız gençleri spora yöneltmek ve burada iyi sporcular çıkartmak. Diyarbakır’da olan genç potansiyeli hiç bir yerde yok. Diyarbakır halkı sporu, futbolu seviyor. Ama gel gör ki merkezde 1968’den beri Diyarbakırspor’un tesisi yok. 1968 yılından beri bu memlekette tesis yapılmamış.”