Daha önce DBB Başkanı Doktor Selçuk Mızraklı ve TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp aleyhine ifadeler veren Hicran Berna Ayverdi’nin DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz aleyhine ifadelerde bulunduğu davada mahkeme, HDP Diyarbakıtr Milletvekili Remziye Tosun hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.
YENİGÜN HABER – Sur ve Cizre'deki olaylar sırasında anestezi hizmeti verdiği gerekçesiyle "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaktan" müebbet hapis cezasıyla yargılanırken "etkin pişmanlık yasasından" faydalanarak beraat eden Hicran Berna Ayverdi’nin ifadeleri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı 9 yıl hapis cezasına, Türk Tabipler Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp'in yargılanmasına neden olmuştu.
MA’nın haberine göre Ayverdi, bu kez de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz aleyhine tanıklık yaptı. "Örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Aydeniz hakkında açılan davanın bugün görülen duruşmasında tanık olarak dinlenen Ayverdi, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'ni (SEGBİS) kullanarak duruşmaya katıldı.
' Aydeniz tıbbi malzeme temin etti, Remziye Tosun'un evine götürüldü'
Ayverdi, Aydeniz'i Dağkapı Devlet Hastanesi'nden, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Özgür Kadın Hareketinde görev almasıyla tanıdığını söyledi. Aydeniz'in "yerelde illegal kadın yürüyüşlerini organize ettiğini" ileri sürerek, Sur'daki olaylar döneminde Aydeniz'in buraya tıbbi malzeme temin ederek gönderdiğini, bu malzemelerin Sur'da evi bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Remziye Tosun'un evine götürüldüğünü, buranın sağlık merkezine dönüştürüldüğünü söyledi. Aydeniz'in DTK'de “sağlık eğitimi veriyoruz” diye örgütsel eğitim verdiğini iddia eden Ayverdi, yapılan kadın çalıştaylarında da bu eğitimlerin verildiğini anlattı.
Aydeniz'in katılmadığı duruşmada, Ayverdi'nin iddialarına karşı yazılı beyanda bulunacaklarını belirten avukat Erhan Ürküt, tanığın daha önce dosya hakkında bilgilendirildiğine dair kuşkusunu dile getirerek, "Bu kadar detayı 6-7 yıl geçtikten sonra hatırlaması mümkün değildir. Tanığın aynı tanık olup olmadığını dahi bilmiyoruz, yüzü değiştirilmiş. Önünde bir metin de olabilir, o metni de okumuş olabilir. Tanığa yüz yüze soru sorma durumumuz da olmadı. Tanığın beyanının alınma usulü, mahkeme usulüne aykırıdır. Bu da adil yargılanma hakkının ihlali anlamına gelmektedir." dedi.
Ürküt, sanığın beyanlarına karşı mütalaa verildikten sonra beyanda bulunacaklarını dile getirerek, süre talebinde bulundu. Ürküt, Ayverdi'nin "Aydeniz'in kadınlarla birlikte Abdullah Öcalan'ın doğum gününde Dicle Nehri'ne karanfil bırakma eyleminin" gerçekleşip gerçekleşmediği Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne sorulmasını talep etti.
İddia makamı da mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın bütün halinde kendisine verilmesini talep etti.
HDP’li Tosun hakkında suç duyurusu
Mahkeme, mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın Cumhuriyet Savcılığına tevdii edilmesine, Ayverdi'nin toplanan tıbbi malzemenin Remziye Tosun'un evinde toplandığı ve bu evin örgüt tarafından sağlık merkezine çevrildiği beyanı nedeniyle Tosun hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme, "Aydeniz'in kadınlarla birlikte Abdullah Öcalan'ın doğum gününde Dicle Nehri'ne karanfil bırakma eyleminin" gerçekleşip gerçekleşmediğinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne sorulmasına hükmederek, duruşmayı 19 Ocak 2022'ye erteledi. (Haber Merkezi)