Diyarbakır Bağlar'da rüşvet iddiaları

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Bağlar ilçesindeki rüşvet iddialarını meclis gündemine taşıdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, merkez Bağlar ilçesinde ticari amaçlı kaçak yapılaşma ve denetim mekanizmalarının rüşvet aldığı iddialarını gündeme getirdi.
Cupolo, iddialara ilişkin İçişleri Bakanlığının yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Merkez Bağlar ilçesindeki rüşvet iddialarına ilişkin verdiği soru önergesinde şu ifade ve sorulara yer verdi:
"Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
6 Şubat depremlerinden sonra Diyarbakır’da; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu’na (Mart 2023) göre, deprem esnasında yıkılan, acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı konutların toplam sayısı 8.602, orta hasarlı konut sayısı 11.209 ve az hasarlı konut sayısı 113.223’dür. Buradan hareketle resmi verilere göre; Diyarbakır’da toplam 133.034 konutun etkilendiği anlaşılmaktadır. Diyarbakır Türk Mimar Mühendisler Odası Birliği’nden edinilen bilgilere göre ise kaçak yapılaşmanın yüksek olduğu, mevcut yapı kayıt belgeli bina ve konutların ise yorgun olduğu, yeni üretilmiş konutlarda ise kaliteli ve isabetli malzeme kullanımının töhmet altında olduğu Bağlar ilçesinin; kent genelinde 6 Şubat depremlerinde en çok etkilenen ve olası bir depremde yerle yeksan olacak ilçe olduğu teyit edilmiştir.
‘Depremlerin değil ihmalin öldürdüğü’ne ilişkin bu acı tecrübenin üzerinden henüz altı ay geçmişken; Bağlar ilçesinin özellikle mevzuata aykırı yapı stoğunun yoğunlaştığı 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Mevlana Halit Mahalleleri yeni bir afet riski skandalıyla karşı karşıyadır.
İlçe sakinleriyle yaptığımız görüşmelerde yurttaşlar; Mevlana Halit mahallesi 353 üncü sokakta son zamanlarda apar topar yüksek katlı yapıların imal edildiği, bu yapıların çevre konutlarda yaşayan insanların geçiş güzergahını kapatmaları üzerine yurttaşların ilgili Belediyeye gittikleri, bu ziyarette söz konusu binaların ruhsatsız ve dolayısıyla kaçak olduğunu öğrendikleri, buna ilişkin Cimer’e ve Bağlar Belediyesi’ne sözlü/yazılı defalarca başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etmişlerdir. Yurttaşların, mevcutta bir kısmı tapusuz şekilde satışa sunulmaya başlanmış söz konusu yapıların müteahhidine gösterdiği tepki üzerine; müteahhidin bu yapılara göz yumulması için Bağlar Belediyesine dudak uçuklatan meblağlarda rüşvet verdiklerini, rüşvet kalkanı sayesinde kendilerine hiçbir şey olmayacağını iddia ettiği tarafımıza aktarılmıştır.
Bu bağlamda:
1. İmar konusunda başka afetlere davetiye çıkaran barış gibi, af gibi bir çalışma gündeminizde midir?
2. Cimer’e ve Bağlar Belediyesi’ne yapılan bu başvurular hakkında ne gibi bir işlem gerçekleştirilmiştir?
3. Söz konusu binaların olduğu alanlar, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında hangi fonksiyonda gösterilmektedir?
4. Söz konusu binaların, yapı ve iskan ruhsatları var mıdır? Varsa bunların yapı ve iskan ruhsatı düzenlenme tarihleri ile sayı numaraları kaçtır?
5. Bağlar Belediyesinde 6 Şubat depremlerinden sonra yeni kaçak yapılaşmayı engelleyecek kaç denetim yapılmıştır? Bu denetimlerde kaç tutanak tutulmuş, kaç adet mühürleme ve yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir?
6. Bu iddialar hakkında bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri