Video Haber - Rota virüsüne karşı en koruyucu mekanizma aşı

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şehmuz Yavuz, çocuklarda daha çok görülen rota virüsü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak çocukların rota virüsüne...
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şehmuz Yavuz, çocuklarda daha çok görülen rota virüsü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak çocukların rota virüsüne karşı en önemli yolu çocuğu aşılamak ve hijyene dikkat edilmesi hususuna dikkat çekti.

Uzman Dr. Yavuz, rota virüsü yaz, ilkbahar ve sonbaharda sıkça görülen bir hastalık olup çocuklarda kusma, ishal ve sıvı kaybına neden olduğunu belirtti.

Rota virüsünden korunmanın yollarına da değinen Yavuz, hijyene dikkat etmek, beslenmeye dikkat etmek ve en önemlisi aşı yapmanın olduğuna dikkat çekti.

Rota virüsünün sık görülen zamanlara ve hastalığın sonucunda kişide oluşan rahatsızlıkları aktaran Yavuz, "rota virüsünün yaptığı hastalığı özellikle yaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında çok sık rastladığımız bir hastalıktır. Kusma, ishalle seyreden ve çocuklarda su kaybına neden olan bizim için çok önemli bir rahatsızlıktır. Ayrıca çocuğun yediği veya içtiği ürünlerde rota virüsünü gastrointestinal sisteme yerleşip gastrointestinal sistemin bütünlüğünü bozan bir hastalıktır." ifadelerini kullandı.

Bu tür hatalığın tedavi sürecinden bahseden Yavuz, en önemli tedavinin aşı olduğunu ifade belirterek "Bu hastalığın yegâne tedavisi çocuğun kaybettiği suyu elektrolitleri yerine koymak, o da serum takmakla oluyor. Bütün bunlar çocuk için aile için yıpratıcı bir süreçtir. Tedavisi ve gerektiğinde hastaneye yatırışı zor bir süreçtir. İyi bir durumunun olması o da rota aşısının olmasıdır. Eğer biz çocuklarımızı 2 aydan itibaren rota mikrobuna karşı aşılarsak büyük bir ihtimalle bu problemle karşılaşmayacaktır aile. Onun için en önemli koruyucu mekanizmamız çocuğun aşılanmasıdır. 2 aylıkken yapılıyor ve 2 ay sonra bir doz daha yapılıyor ve süreç bitiyor. Bundan korunmak için daima temizliğe hijyene dikkat etmek lazım. Hasta çocuklara sağlıklı çocukların yaklaştırılmaması lazım. Çocuğun bakımıyla yükümlü olan personelin ve annenin özellikle kendine dikkat etmesi gerekir. Ağız yoluyla bulaşan bir hastalıktır." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri