Gün içinde uzun süren açlık sonrasında bir anda yoğun bir şekilde yemek yemenin vücutta pek çok sağlık sorununa neden olabildiğini belirten Uzman Diyetisyen Uğurcan Başhan, iftarda hızlı yemekten kaçınılması gerektiğini söyledi
Uzman Diyetisyen Uğurcan Başhan, iftar ve sahurda dengeli ve yeterli beslenmenin önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Başhan, "Oruç döneminde belli bir vakitte insanlar aç kalıyor, bu vücudun dengesi için çok önemli bir şeydir. Günlük alabileceğimiz yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve mineral dengesi vücutta var. Özellikle iftarımızı açarken hızlı yeme noktasında çok dikkat etmeliyiz. Bir bardak suyumuzu içip daha sonra hurma ve ana yemek olarak sıvı tüketiminden yani çorbadan başlayıp 10-15 dakika vücudu dinlendirmemiz lazım, sonra diğer ana yemeklere geçilebilir." dedi.
"İftardan sonra sütlü hafif tatlılar tüketilmeli"
Oruç tutanların tuz ve şeker dengesine dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Başhan, "Aç kaldığımız için iftara yakın vücutta kan şekeri düşer. Göz ve baş ağrılarını hissedebiliriz. İftardan sahura kadar olan kısımda neler yapmalıyız? İftardan sonra teravih namazları en büyük sporlardan biridir. Ya da 40-45 dakika yürüyüş yapmak vücudu rahatlatacaktır. Tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar değil de sütlü tatlılar olmalıdır. Kalorisi daha düşük, besinsel değerleri de daha yüksektir." ifadelerini kullandı. İftarda doğal içecekleri içme konusunda tavsiye de bulunan Başhan, şu şekilde konuşmasını sürdürdü:
“Asitli içecekler, glikoz şurubu ve şeker içerdiği için önermiyoruz. Ayran, komposto ve hoşafı tüketirsek daha doğaldır. Çünkü kendi şekerimizi kendimiz ayarlayabiliriz. İnsanın vücudu uzun süre susuz kaldığı için iftara yakın ne olsa içerim, yerim düzenine giriliyor. Fakat daha doğal yolları tercih edersek, ayran en güzel içecektir ve besinsel değeri de yüksektir.”
"Diyabet hastaları pirinç yerine bulguru tavsiye ediyoruz"
Oruç tutan diyabet ve tansiyon hastalarına öneride bulunan Başhan, "Protein açısından sonralarda ne olmalıdır? Gönümüz ekonomik şartları et, tavuk ve balık türlerine el vermeyebilir. Fakat bu protein dengesini bakliyat türünden de sağlayabiliriz. Doyurganlık açısından salata bizim için çok önemlidir. Ana yemeği fazla tüketmektense salatayla biraz dengeleyebilirsek, doyma hazzını elde edebiliriz. Bulgurun pirince göre şeker endeksi daha düşüktür. Bulgur tercih edilirse daha yararlı olabilir. Diyabet hastaları için bulguru öneriyorum. Bu süreçte tansiyon hastaları tuz tüketimi için dikkat etmesi lazımdır. Çok fazla yüklenilmeden tuz oranını dengeleyerek yemekte besin tüketimini öneriyorum." dedi.
"Sahur ve iftarda kızartmaları önermiyorum"
Sahurun mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Başhan, her sahurda mutlaka bir tane haşlanmış yumurta yenilmesi gerektiğini söyledi.
Başhan "Uzun süre aç kaldığımız için protein, karbonhidrat ve yağ miktarı vardır. Karbonhidrat dediğimiz zaman aklımıza zararlı besinler gelmesin. Her besin içerisinde karbonhidrat mevcuttur. Sahurda; Zeytin, yoğurt, peynir, doğal yollarla yapılan reçeller ve haşlanmış yumurta tüketebiliriz. Özellikle tok tutma açısından haşlanmış yumurtayı her sahurda aksatmamamız gerekiyor. Sahur döneminde kızartmaları önermediğim gibi iftar vakitlerinde de önermiyorum. Onun yerine gün içinde tok tutacak ve besin dengemizi sağlayacak besinleri dengeleyebiliriz. Salam, sosis ve sucuk tercih edeceksek bile doğal yollarla kasaplarda satılan paketlenmemiş şekilde sucuk tüketimini önerebilirim." dedi. Beyaz ekmek yerine buğday ekmeği tercih ettiğini ifade eden Başhan, tavsiye olarak "Aile içinde oturulduğu zaman çay, çerez, meyve ve tatlıyı belli aralıklarla 2 saat arayla sahur vaktine kadar tüketilen bir süreçtir. Biranda tüketildiği zaman vücuttun belli bir kısmı sindirir ve belli bir kısmını ise de yağ olarak depolanır. İftar soframızda karbonhidrat, protein ve yağ dengesini oturtturmalıyız. Bir tabağımızda pilav veya bulgur, yeşil salata, et veya tavuk olmalıdır. Et veya tavuk temin edilmiyorsa bakliyat ürünü olmalıdır. Önden de hurmayla iftarı açarsak o dengeyi rahatlıkla sağlamış olabiliriz. Beyaz ekmeğe göre buğday ekmeği tercihimdir. Çünkü beyaz ekmekte şeker oranı yüksektir. İftar ve sahur arasına ayrıyeten spor yapılırsa Ramazan ayının sonunda da kilo kaybımızı dengeli bir şekilde sağlamış olabiliriz. " söyledi. (İLKHA)