Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan Diyarbakır’da sağlıkta yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor. Özellikle son aylarda kentteki hastanelerin çocuk bölümünün yan dallarında hekimlerin olmaması büyük mağduriyetlere neden oluyor. Çocuk nöroloji bölümünden, çocuk genetik hastalıklarına kadar birçok bölümde doktorun olmaması, hastası olan vatandaşın yönünü batıya çeviriyor. Bölge genelinde bu sorunun yaşandığına dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri ve DÜ Çocuk Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Mustafa Kaya, biran önce bu dallarda kadroların açılması gerektiğini vurgulayıp, Diyarbakır’a bu konuda mutlaka öncelik tanınması gerektiğinin altını çizdi
Foto: Arşiv
Nurullah Ergün/Şirvan Oktay Görer
YENİGÜN ÖZEL -Batman, Mardin, Şırnak, Siirt ve Van’ın da aralarında olduğu çevre illerden hastaların geldiği Diyarbakır’da çocuk bölümününyan dallarında hekim sorunu yaşanıyor. Kentte, çocuk nöroloji, çocuk romatoloji, çocuk gastroenteroloji, çocuk nefroloji, çocuk genetik hastalıkları ve çocuk metobolizma hastalıkları gibi yan dallarda neydeyse hekim bulunmuyor. Özellikle çok sayıda hasta popülasyonu olan çocuk nöroloji bölümünde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Diyarbakır’daki ne özel nede kamu hastanelerinde çocuk nöroloji doktoru görev yapmıyor. Böylesine önemli bir branşta doktor kadrosunun boş olması bölge genelinde büyük mağduriyetlere yol açıyor. Çocuğunu tedavi ettirecek hekim bulamayan vatandaşlar, çareyi batı illerine gitmekte bulurken, maddi imkanı olmayanlar ise kaderleri ile baş başa kalıyor.
‘Çocuk Nöroloji hastaları tedavi göremiyor’
[caption id="attachment_62314" align="alignleft" width="600"]
Konuyla ilgili Yenigün Haber’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Mustafa Kaya, sadece Diyarbakır’da değil bölge genelinde çocuk bölümünün yan dallarında hekimi sorunu yaşandığına dikkat çekti. Diyarbakır’ın büyükşehir vasfı taşıdığı için bölgenin diğer illerine göre çocuk yan dal bakımından daha zengin olduğunu belirten Kaya, “Yalnız bazı dallar ne yazık ki bulunmuyor, çocuk nöroloji bunlardan bir tanesi. Aslında çok hasta popülasyonu olan branşlardan biri. Bundan yaklaşık bir sene önceye kadar vardı. 3 hekim Diyarbakır'a zar zor yetişebiliyordu. Şu an hiçbir hekim yok ne yazık ki. Bir hekim yalnızca Kadın Doğum Hastanesi'nde kadrolu ama o da doğum izninde olduğu için hasta bakamıyor. Yani şu an çocuk nöroloji hastaları Diyarbakır içerisinde ne yazık ki tedavi göremiyorlar, hastalara bu açıdan yaklaşabilecek bir hekim yok. Yakın çevre illerde de sadece Mardin'de var diğer illerde de yok. Yani oradan da ilçelerden de hastalar buraya ve geliyor. Bizim çağrımız biran önce Diyarbakır’ın bu ihtiyacının karşılaşması yönünde. Bir kere çocuk nörolojisi çok önemli bir branş. Diyarbakır'da bir hastayı Çocuk nörolojisi gözüyle değerlendirecek hiçbir hekim yok şu anda. Mesela biz bazen bazı hastalıkları çocuk nörolojisine sevk etmek zorunda kalıyoruz. Bu durumlarda hastanın çocuk nörolojisinde görünmesi lazım. Yalnız bu şartları sağlayamıyoruz çünkü Diyarbakır'da şehir içinde, devlet hastanelerinde bakabilecek bir doktor yok” diye konuştu.
‘Yan dallarda sayı ya az yada yok’
Bu sorunun sadece nörolojiye ilişkin bir sorun olmadığının da altını çizen Kaya şunları söyledi;
“Ne yazık ki diğer çocuk genetik branşlarında da doktor yok. Çocuk Romatologbir tane var, çocuk nefroloji ikiüç tane var. Yani hep yan dallarda sayılar biraz az ve üniversitede olmaması en büyük sorun.Mesela RomatologDağkapı Çocuk Hastanesi'nde ama üniversitede çocuk Romatologyok. Yani bu bölgenin zaten üçüncü basamak hastanesi, üniversite hastanesi, en çok araştırma yapılacak, en çok tanı olunacak hastane orası. Yalnız bu branşların olmaması büyük bir eksikliğe yol açıyor.”
‘Kadro konusunda Diyarbakır’a öncülük verilmesi gerekiyor’
Bu orunun çözümüne ilişkin önerilerde bulunan Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Mustafa Kaya sözlerini şöyle tamamladı;
“Bu sorunun asıl çözülme yöntemi üniversiteye bir çocuk nörologu kadrosu atayıp, oraya alım yapmak yani bir çocuk nörologunu üniversiteye almak. Çünkü üniversitede kadro açıldığı zaman kişi asistanları yetiştirebilir ya da asistanlarıyla beraber polikliniği işletebilir.Yani aslında o kişinin yükü asistanlarla beraber azaltılabilir. Gerek zorunlu hizmet kadrosu gerekse sonraki kadrolarda Diyarbakır'a kesinlikle öncelik verilmesi gerekiyor. Herkes Mersin'e, Adana'ya, Antalya'ya yani büyükşehirlere gitmek zorunda kalıyorlar. Yani bir an önce hem üniversiteye hem diğer çocuk hastanesine ve Dağkapı Çocuk Hastanesi'ne ek çocuk nöroloji, onun dışında çocuk romatoloji, çocuk genetik eklenmeli. Bunlar şehrimizde yok. Çocuk enfeksiyon bir tane geldi, şimdi koskoca Diyarbakır'da sadece bir tane Kadın Çocuk Hastanesi'nde var. Bunların sayılarının arttırılması gerek kesinlikle.”