Araştırmacılar yakın zamanda NPJ Precision Oncology Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, genç kolon kanseri hastalarında arginin adı verilen bir aminoasidin sindirimi sonucu oluşan metabolit seviyelerinin genellikle daha yüksek olduğunu bildirdi.
Bilim insanları, gençlerde kolon kanserine neden olan yüksek metabolit düzeylerinin, kırmızı et ve işlenmiş etin uzun süreli aşırı tüketimiyle açıklanabileceğini söyledi.
Cleveland Clinic'in Mikrobiyal Dizileme ve Analitik Kaynak Merkezi direktörü araştırmacı Naseer Sangwan, "Verilerimiz ana itici gücün diyet olduğunu açıkça gösteriyor. Genç başlangıçlı riskle ilişkili ana metabolitleri zaten biliyoruz, bu yüzden artık araştırmamızı doğru yönde ilerletebiliriz." dedi.
BESLENME DÜZENİNDEKİ FARKLILIKLAR GÖZE ÇARPTI
Çalışmada araştırmacılar, 50 yaş ve altı 20 kolon kanseri hastasında yapılan kan testlerini, 60 yaş ve üzeri hastaların kan testleriyle karşılaştırdı.
Yapılan analizler, genç ve yaşlı kolon kanseri hastaları arasında gözlemlenen farklılıkların çoğunun beslenme düzenindeki farklılıklardan kaynaklandığını ortaya koydu.
Araştırmacılar bunu iyi bir gelişme olarak değerlendiriyor çünkü bir kişinin bağırsak mikrobiyomunda büyük ölçekli bir değişikliğin kolon kanseri riskini düşürmek için gerekli olabileceğini düşünüyorlar.
Cleveland Clinic'te gastrointestinal onkolog olan kıdemli araştırmacı Dr. Suneel Kamath, "Mikrobiyomunuzu değiştirmek aslında çok karmaşık ve zor olabilir. Yine de kolon kanserini önlemek için diyetinizi değiştirmek çok daha basittir." diyor.