Tümörü yok eden molekül bulundu

Fransız ve İsveçli bilim insanları, glioblastoma adlı saldırgan beyin tümörü üzerinde 'baskı' kurarak yok olmasını sağlayan bir molekül keşfetti. Ancak fareler üzerinde başarılı olan yöntemin insanlar üzerinde kullanılmasının yıllar alacağı belirtildi.

Bilim insanları, en yaygın ve saldırgan beyin tümörlerinden birine karşı çığır açıcı bir buluşa imza atıldı. Beyin veya omurilikte oluşabilen kötü huylu beyin tümörü 'glioblastoma'nın, baskı altında hissederek yok olduğu bir yöntem geliştirildi.

AB'DE HER YIL 19 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Yetişkinler arasında en sık görülen beyin tümörlerinden biri olarak glioblastomanın, Avrupa Birliği ülkelerinde her sene yaklaşık 19 bin kişinin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor. Ancak 2000'li yılların başından bu yana glioblastoma tedavisinde önemli bir ilerleme sağlanamadı. Tedavi, kemoterapi, radyoterapi ve ameliyatla gerçekleştiriliyor.

Z4P: KRİTİK MOLEKÜL

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü (INSERM) ile İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nden araştırmacıların ortak çalışmasında ise bu tür beyin tümörlerinin ortadan kaybolmalarını sağlayabilecek bir yöntem bulundu. Fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, glioblastoma hücrelerinin ilaçlara dirençli hale gelmesini sağlayan ve tedaviyi başarısız hale getiren stres mekanizmalarını çökertecek bir molekül tespit edildi. Araştırma sonucunda, Z4P adlı bu molekülün kanser hücrelerinin direncini azaltmakla kalmayıp, ilaçtan kaçmak için yer değiştirmelerini de engellediği de tespit edildi.

MOLEKÜLÜN EKLENDİĞİ İLAÇ, TÜMÖRÜ YOK ETTİ

Araştırmacılar, Z4P'ün bu özelliğinin kanıtlanmasının ardından, glioblastoma hastalarında geleneksel olarak kullanılan TMZ adlı kemoterapi ilacını, bu molekülle birlikte denedi. İlaca bu molekül de eklendiğinde, tümörlerin baskıya karşı direncinin zayıfladığı ve ciddi oranda küçüldükleri görüldü. Sadece TMZ kullanılan farelerde tümörlerin 100-150 gün içinde geri döndüğü, TMZ'nin molekülle birlikte verildiği vakalarda ise tüm kanser hücrelerinin yok olduğu ve 200 gün içinde de henüz geri dönmediği belirtildi.

'DAHA FAZLA TEST YAPILMASI GEREKİYOR'

INSERM araştırmacıları, bu bulguların glioblastoma tedavisi için çığır açıcı olduğunu ama yeni bir ilacın geliştirilip onay almasının önünde uzun bir süreç olduğunun altını çizdi. INSERM'in kanser araştırmaları laboratuvarının yöneticisi Eric Chevet, bu bulgunun hastalar için yeni bir tedavi seçeneğine dönüştürülmesinin en az 15 sene sürebileceğini, Z4P molekülünün kanser hücrelerine karşı daha etkili hale getirilmesi için modifiye edilmesinin ve daha fazla teste tabi tutulmasının gerektiğini vurguladı.

Araştırmanın eş yazarlarından olan Göteborg Üniversitesi öğretim üyesi Leif Eriksson ise elde ettikleri bulguları pankreas ve belirli karaciğer kanserleri gibi daha agresif türler üzerinde denemeyi de planladıklarını söyledi. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri