Sıcak yaz günlerinde hangi besinleri tüketmeliyiz

Vücudunuzun ve zihninizin sıcak havalardan olumsuz etkilenmemesi için beslenme düzenine küçük ayarlar yapılması tavsiye ediliyor.

Hava sıcaklıkları yükselmeye başlarken, geceleri uyumakta, gündüzleri de odaklanmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Peki beslenme şeklinizin vücut ısınızı etkilediğini, belirli sebze meyveleri tüketerek sıcak havalarda kendinizi daha iyi hissedebileceğinizi biliyor musunuz?

İşte, dehidrasyonu engellemeleri ve vücut ısısını düşük tutmaları nedeniyle sıcak havalarda tüketilmesi tavsiye edilen 10 gıda...

1. DOMATES

Domates, kansere karşı önleyici etkisi de bulunan likopen isimli antioksidan açısından zengindir. Aynı zamanda, yüzde 94'ü sudan oluşur. Bu sayede, ister salatada ister bir sandviçte kullanılsın, sıcak havalarda ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.

2. YEŞİLLİK

Özellikle koyu renkli yeşilliklerin yüzde 80-95'i sudan oluşur; bu da hazmedilmelerini kolaylaştırır. Yeşilliklerin sindirim sistemine hızla girmesi, vücut üzerinde serinletici etki sağlar.

3. KAVUN

Soğuk kavun, sıcak yaz günlerinde en yoğun susuzluğu bile bastırma özelliğine sahiptir. İnce bir dilimi bile tazeleyici bir his yaratır. Yüzde 95'i sudan oluşan kavunun kalorisi de düşüktür.

4. BİBER

Sıcak havada canınızın en son çektiği şey baharat olabilir. Fakat acı biber ve körili soslar ağızdaki sıcaklık reseptörlerini uyararak kan dolaşımını hızlandırır ve terlemeye yol açar. Terleme de, vücut ısısını düşürür.

5- KEREVİZ

Kerevizin 'sıfır kalorili' olduğu iddiası bir hurafe olsa da, yüzde 95'i sudan oluşur. Bir bardak doğranmış kereviz sapı ise sadece 16 kaloridir.

6- BROKOLİ

İster sevin ister nefret edin, brokoli çok faydalıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düşük tutar ve kabızlığı önler. Turpgillerden bir sebze olan brokoli sert ve yoğun görünümüne rağmen yüzde 91 oranında sudan oluşur.

7- ÇORBA

Çorba bize doğrudan battaniye altında geçirilen soğuk ve yağışlı kış günlerini hatırlatsa da, sıvı oranı daha yüksek olan tarifler yaz aylarında vücudun yeterince su almasına destek olur. Ağır, etli veya patatesli çorbalar yerine hafif ve sebzeli çorbalar, özellikle de soğuk tarifler sıcak yaz aylarında tavsiye edilir.

8- ORMAN MEYVELERİ

Çilek, böğürtlen, yaban mersini ve ahududu gibi meyvelerin tamamı alkalidir. Geleneksel Çin tıbbına göre, vücutta 'soğuk enerji' ortaya çıkarır.

9- HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ VE SUYU

Hindistan cevizi sütü ve suyu, dehidrasyonu engelleyen özelliklere sahiptir.

10- SALATALIK

Yüzde 95'i sudan oluşan salatalık, sıcak yaz günlerinde vücut ısısını düşürmek için en iyi seçeneklerden biridir. (HABER MERKEZİ)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri