Sağlıkçılara yönelik artan şiddete tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yapan Huzur-Sen Sendikası üyeleri, etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmasını talep etti. Geçtiğimiz günlerde Dicle Üniversitesi’nde görevli sağlık personellerine yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını belirten Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün, konun takipçisi olacaklarını vurguladı
Ahmet Baran / YENİGÜN HABER - Huzur-Sen Sendikası üyeleri, sağlıkçılara yönelik artan şiddete dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Dicle Üniversitesi Acil ve Travmatoloji Hastanesi önünde yapılan açıklamaya sendika üyesi sağlık emekçileri katıldı. Burada sağlıkçılar adına konuşan Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün,“Ülkemizde giderek artan sağlıktaki şiddet konusu kanayan bir yara, çözümsüz kronik bir hal aldığını üzülerek ve yaşayarak görmekteyiz. Çok değil henüz birkaç gün önce yanı başımızda Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil servisinde görev yapan sağlık çalışanları şiddete maruz kalmıştır. Biz Huzur-Sen ailesi olarak yaşanan bu çirkin saldırıyı kınıyoruz ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki caydırıcı niteliği olan etkin bir sağlıkta şiddet yasası bu ve benzeri olayların önüne geçecektir. Bu itibarla Sağlık bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisindeki yasa yapıcıları acilen sağlıkta şiddet yasası için göreve davet ediyoruz” dedi.
‘Her geçen gün tükeniyoruz’
Sağlık çalışanları olarak her geçen gün tükendiklerinin altını çizen Böçkün, “Çünkü bizler bir bir görevimiz başında hayatımızı kaybederken, bir yandan da Şehit bile sayılmıyoruz. Çünkü bizlere pandemi sürecinde hakkınız ödenmez denildi ve bizde şoktayız maalesef hiç bir hakkımız hala ödenmedi. Çünkü bizler sağlık çalışanları olarak pandemi sürecinde önce gözlerimiz yaşararak alkışlatıldık sonra ise şiddet olaylarına maruz kalarak gözlerimiz yaşlı ortada bırakıldık. Çünkü Sağlık Bakanımızın teklifi ile Dünya Sağlık örgütü marifetiyle 2021 yılı Dünya Sağlık çalışanları yılı oldu. Bir o kadar Ülkemizde sağlık çalışanları açısından en itibarsız bir yıl geçti ve halen sorunlar devam ediyor” diye konuştu.
‘Etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz’
İstatistiklere göre bir saatte iki, bir günde ise ortalama 40 sağlık çalışanı sözel veya fiziksel saldırıya maruz kaldığını vurgulayan Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün şunları söyledi;
“Çünkü bizler insan hayatına verdiğimiz değerin, kutsallığın karşılığını şiddet olarak görmek istemiyoruz ve bunu reddediyoruz. Sağlıkta değişim, dönüşüm programının biz sağlık çalışanlarını getirdiği son nokta ne yazık ki sağlıkta şiddettir. Her geçen gün büyüyen sağlıkta şiddette istatistiklere göre bir saatte iki, bir günde ise ortalama 40 sağlık çalışanı sözel veya fiziksel saldırıya maruz kalmaktadır. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanları bazen psikolojik olarak yıpranıyor bazen de maalesef hayatını kaybediyor. Saldırganlar ise çok az ve basit cezalar alarak serbest kalıyor adeta şiddete teşvik ediliyor. Huzur-Sen olarak diyoruz ki çözülmesi gereken en acil sorunumuz alkış yada para değil mesleki itibar sebebiyle etkin bir sağlıkta şiddet yasasıdır.”
Çözüm önerileri
Böçkün, sağlıkta şiddetin son bulması için acil çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı;
“* Etkin ve kapsamlı bir sağlıkta şiddet yasası
* Caydırıcı cezai müeyyide sistemi
* Sağlıkta Şiddet uygulayanlara belirli süreli sağlık hizmeti sunumu cezası
* Sağlık kurumlarına girişlerin Adliye saraylarına girildiği gibi sıkı denetime tabi olması
* Kamu spotlarıyla sağlık okur-yazarlığının artması gerekmektedir.”
Son olarak Dicle Üniversitesi’nde yaşanan saldırı olayı ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün, “Hastanemiz acil servisinde yaşanan olayla ilgili Dicle Üniversitesi yetkili ve etkili sendikası Huzur-Sen olarak Suç duyurusunda bulunduk ve konunun takipçisi olacağız. Ülkemiz genelinde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili bürokratik girişimlerimize eş zamanlı iktidar ve muhalefet siyasi parti temsilcileri ile görüşüp Mecliste kamuoyu oluşturma gayreti içerisindeyiz. Sonuç olarak Sağlık çalışanlarının “Huzurunu” sağlamak üzere çıktığımız bu kutlu davada her platformda haklı taleplerimizi dile getireceğiz ve kazanmak için sonuna kadar azimle mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.