Kansere bağlı ölümler ilk sırada yer alıyor

Dünya Kanser Günü için bir açıklama yapan Solunum Derneği TÜSAD, dünyada 2020 yılında 19 milyon 292 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu, 9 milyon 958 bin kişinin de kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Farkındalık çalışmalarıyla her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçilmesinin amaçlandığı 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde bir açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Akciğer Kanseri Çalışma Grubu, güncel verilere ve risklere dikkat çekti.

TÜSAD Yönetim Kurulu ve Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özgür Batum, 2020 yılında dünya genelinde konulan toplam 19 milyon 292 bin kanser teşhisinin 2 milyon 200 bin civarı bölümünün akciğer kanseri olgusu olduğunu belirterek, bu hastalığın kansere bağlı ölümler arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

SİGARA RİSKİ ARTIRIYOR

Sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin içmeyenlere göre 15-30 kat daha fazla olduğunu aktaran Doç. Dr. Özgür Batum, akciğer kanserine neden olan risk faktörlerini şöyle özetledi: “Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, obezite, meyve ve sebzeden fakir diyet, fiziksel aktivite eksikliği, alkol kullanımı, Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet, ultraviyole radyasyona maruz kalma, kentsel hava kirliliği ve katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı akciğer kanserinin en bilinen nedenleri.”

TEDAVİDE BİRDEN FAZLA SEÇENEK

Akciğer kanserinin semptomlarının hastalığın evresine ve türüne bağlı olarak değiştiğini aktaran Batum, şu bilgileri verdi:

"Hastalık kendini çoğunlukla öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı balgam, yorgunluk, kilo kaybı, iştah kaybı, ses kısıklığı, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi belirtilerle gösteriyor. Bu semptomlara sahip kişilerin mutlaka bir göğüs hastalıkları hekimine görünmesi hayati önem taşıyor. Hastalığın tanısında röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, bronkoskopi, tomografi eşliğinde biyopsi gibi radyolojik ve patalojik yöntemler kullanılıyor. Akciğer kanserinin tedavisi ise hastalığın evresine, türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebiliyor. Tedavide birden fazla seçenekten yararlanılıyor. Cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik tedaviler, immunoterapi ve bu tedavilerin kombine kullanımlarından tedavide yararlanılıyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri