NEVAL AKYÜZ/YENİGÜN HABER- Yemekleri renklendiren, hemen hemen dünyanın tüm mutfaklarında kullanılan biber, acı ve tatlı çeşitleriyle ülkemizde de sıklıkla tüketiliyor. Düşük kalorili, A ve C vitaminleri yönünden zengin olan biberler, yemeklerde tüketildiği gibi endüstriyel alanda da kullanılıyor. Her yıl dünyada milyonlarca ton biber üretildiği kayıtlara geçiyor.
ülkemizde sıklıkla tüketilen biber güneşte kurutulup toz haline getirilerek pul biber ya da yeşil halde ufalanıp karabiber olarak kullanılır. C vitamini bakımından oldukça zengin olduğundan güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yemeklerde salçası yapılarak da kullanılan biberin çiğ ve acı olmayan hali sindirimi düzenlemede ve sinir sistemini yenilemede etkilidir. Bu özelliği sayesinde uzmanlar sabah kahvaltılarında tüketilmesini tavsiye eder. Kahvaltıda tüketilen biber hem iştah açar hem enerji verir. Ayrıca abur cubur isteğini azaltarak vücudun sağlıklı besinler tüketmesini sağlar.
Belki de en fazla çeşidi olan sebzelerden bir tanesi biber. İşte biber çeşitleri?
Kapya biber: Salçalık biber olarak da bilinir. O lezzetli biber salçalarına aroması ile tat veren kapya biberi közleyerek salata veya garnitür olarak da kullanabilirsiniz. Salça yapmak isterseniz geniş bir alana ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Çarliston biber: Kızartması, közlemesi ya da çiğ halde salatalara doğranarak kullanılan çarliston biberler uzun ve birazda kalınca bir çeşittir.
Kıl biber: İncecik ve uzun lezzetine doyum olmaz kıl biberin acı ve tatlı olarak kendi içerisinde iki türü bulunuyor.
Dolmalık biber: Zeytinyağlısı, etlisi ile dolma severler için yaz boyunca bu lezzeti dalından toplayabilirsiniz.
Köy Biberi: Enine dolgun, boydan kısa ama dolu dolu bir lezzeti olan köy biberi şekli itibariyle üç burun biber diye de geçer.
Arnavut biber: Bir diğer adı top biber olan küçük saksılarda cam önünde dahi yetişen bu biber acı severler için ideal.
Acı biber: Arnavut biberi gibi bodur boyları olan daha çok turşusu yapılan minik acı biberler, yine damak tadında acıyı arayanlar için.
Sivri Biber: Yeşil olarak tüketebildiğiniz gibi kızarmasını beklediğinizde ayrı bir lezzet oluyor. Birkaç farklı türü bulunan sivri biberden acı ya da tatlı pul biber de yapabilirsiniz.
BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?
1. Güçlü bir antioksidandır.
2. Kolon kanseri le savaşır.
3. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
4. Kemiği güçlendirir.
5. Yaşlanmayı geciktirir.
6. Kış hastalıklarından korur.
7. Mandalina ve portakaldan daha fazla C vitamini vardır.
8. İçeriğindeki K vitamini kanamaları azaltır Ayrıca A vitamini göz için faydalıdır.
9. Tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcı olur.
10. Cilt dostudur.
11. Hafıza güçlendirir.
- C vitamini bakımından zengin olan biber bağışıklık sistemini serbest radikali hücrelerden arındırarak hastalıklara karşı kalkan oluşturur.
- Karnosik asit bakımından zengin olan biber sinir hücrelerinin sayısını artırarak hafızayı güçlendirir.
- Uzmanlar özellikle kış ayları boyunca tüketilmesini tavsiye ettiği biberi antioksidan özelliği sayesinde virüs ve bakterilerin vücuttaki etkilerini azaltır.
biberin cilde faydaları
- Sindirim hastalıklarından yaygın olan gaz sıkışması ve hazımsızlık gibi problemlerin yaşanmasını önler.
- Yapılan bazı araştırmalarda migren ataklarını azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir.
- Yaşlanma ve kırışıklığı azaltarak cildin dermis tabakasını yenilemeye yardımcı olur. Akne ve sivilce oluşumunun önüne geçer.
- Kilo vermek isteyenler için güçlü bir enerji ve tok tutucu besindir.
SABAH KAHVALTIDA ÇİĞ BİBER YERSENİZ NE OLUR?
- Sabah kahvaltısında 2 tane tüketilen çiğ biber, besinlerle beraber vücudumuza giren zararlı bakterileri idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atmamıza yardımcı olur.
- Düşük kaloriye sahip biber salata ve yemeklerin yanında çiğ olarak tüketildiğinde içerdiği yüksek lif sayesinde tokluk hissi verir. Bu özelliği sayesinde kilo vermede yardımcı besinler arasında yerini alır.
- Vücudumuzun en çok ihtiyacı olan vitaminlerden biri olan P, doğa da çok az besinde bulunur. Bu nadir besinlerden biri de biberdir. Biberde oldukça fazla olan P vitamini cildimizdeki yaşlanma hücrelerini azaltarak cildin genç görünmesini sağlar. Aynı zamanda damarları da güçlendiren bu vitamin kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
- Güçlü antioksidan mineralleri sayesinde bağışıklık sistemindeki yararlı hücrelerin sayısını artırarak vücudu kansere karşı korur.
biber
- Acısız çiğ biber midedeki asit oranını dengeleyerek ülser ve mide yaralarının oluşumlarını engeller.
- İçerdiği C ve A vitaminleri ileri yaşlarda görülme ihtimali olan katarak hastalığının riskini azaltır.
- Adet dönemlerinde çiğ tüketilen biber rahimdeki iltihapların vücuttan atılmasını destekler.