İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ve King's College London'daki araştırmacılar, bağışıklık sisteminin doku ve organlara saldırmasına neden olan bir hastalık olan lupuslu 676 kişiyle ve 400 klinisyenle anket yaptı ve ayrıca çeşitli kronik inflamatuar otoimmün bozukluklarla yaşayan 69 kişi ve 50 klinisyenle görüştü.
Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalık olan lupus tanılı hastaların beşte üçünün kabuslar yüzünden uykularının bozulduğunu bildirdiklerini, üçte birinin bunun hastalığın başlangıcından bir yıl önce ortaya çıktığını söylediğini belirttiler.
Araştırmacılar, dört hastadan birinin halüsinasyon gördüğünü bildirdiğini, ancak bunların %85'inde semptomun hastalığın başlangıcına kadar veya daha sonra ortaya çıktığını ekledi.
Araştırmacılar, beş lupus hastasından üçünün ve romatolojiyle ilişkili diğer rahatsızlıkları olan üçte birinin, halüsinasyonlar başlamadan hemen önce daha fazla kabus gördüğünü bildirdiğini buldu.
“KENDİMİ ‘ALICE HARİKALAR DİYARINDA’ GİBİ HİSSEDİYORUM”
Araştırmacılar, hastaların rüyalarını sıklıkla "canlı ve üzücü" olarak tanımladıklarını, genellikle saldırıya uğramayı, tuzağa düşürülmeyi, ezilmeyi veya düşmeyi içerdiğini söyledi. Bir hasta kabuslarını "korkunç, cinayet gibi, insanların derilerinin dökülmesi gibi" olarak tanımladı.
Bunun "bunaldıklarında" meydana geldiğini düşündüklerini ve "beden ne kadar stres altındaysa rüya görmenin de o kadar canlı ve kötü olduğunu" eklediler.
Pazartesi günü eClinicalMedicine'de yayınlanan çalışma, halüsinasyon gördüğünü bildiren hastaların ifadelerine de yer verdi.
Bir hasta, "Bu pek de korkutucu değil, tıpkı bir rüya görmüş gibisin ama yine de bahçede uyanık oturuyorsun. Farklı şeyler görüyorum, sanki bu durumdan çıkıyormuşum gibi ve sanki uyandığınızda rüyanızı hatırlayamazsınız ve oradasınız ama orada değilsiniz, sanki gerçekten yönünü kaybetmiş hissediyorsunuz. Aklıma gelen tek şey kendimi Alice Harikalar Diyarında gibi hissettiğimdir." dedi.
Görüşülen bazı lupuslu kişilere aynı zamanda yanlış akıl sağlığı sorunları teşhisi konuldu.
Cambridge Üniversitesi'nden baş yazar Dr. Melanie Sloan, hem hastaların hem de doktorların "özellikle bunların otoimmün hastalıkların bir parçası olabileceğinin farkına varmazlarsa, akıl sağlığı ve nörolojik semptomları tartışmak konusunda isteksiz olabileceğini" söyledi.
Araştırmacılar, anket yaptıkları ve görüştükleri pek çok uzmanın, kabusları ve halüsinasyonları hiçbir zaman hastalıkla ilişkili olarak değerlendirmediklerini ve çoğu uzmanın bunları ilerleyen erken belirtiler olarak tanımanın, hastalıkları tespit etmek için bir "erken uyarı sistemi" sağlayabileceği konusunda hemfikir olduğunu buldu.