Diyarbakır Eczacı Odası geçtiğimiz yılın kasım ayında Trendyol isimli online alışveriş platformunda ilaç satılmasına aracılık eden kişi ve şirketler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
Satış yapan firma merkezinin Bursa’da olması nedeniyle dava Bursa 33. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. 21 Haziran 2023 tarihinde Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu ve Oda avukatının katılımıyla yapılan duruşmada internetten ilaç satışı yapan firma yetkililerinin cezalandırılmasına karar verildi.
Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Diyarbakır Eczacı Odası, Çeşitli platformlarda internetten ve eczane dışı kaynaklardan ilaç, gıda takviyesi, vitamin gibi ürünlerin satışının halk sağlığı açısından tehlike arz ettiğini defalarca dile getirdiklerini ifade ederek şu ifadelere yer verdi:
DENETİMSİZ İLAÇLAR TEHLİKE SAÇMAKTADIR
"İnternette satılan ilaçlar herhangi bir denetimden geçmemekte, üzerinde yazan ile içeriğini oluşturan etken maddeler birbirini tutmamaktadır. Özellikle “bitkisel ve doğal” başlığı altında satılan denetimsiz ilaçlar tehlike saçmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu ilaçların satışı ile ilgili Türk Eczacıları Birliği’nin yürüttüğü mücadele ile yüzlerce internet sitesine erişim engeli getirilmiş ancak pandemi sonrası bağışıklık arttırmaya olan ilgiyi kullanarak bu satışlar yeniden yükselmiştir. Ülkemiz ne yazık ki bir gıda takviyesi çöplüğüne dönüşmüştür.
İlaç, gıda takviyesi ve vitaminler kişinin diğer hastalıkları ve sağlık öyküsü gözetilerek doktor ya da eczacı kontrolünde kullanılmalıdır. İnternetten alınan ilaçlarda doğal olarak kişinin sağlık öyküsü gözetilmemekte, yan hastalıklar dikkate alınmamaktadır. Bu ürünlerin saklama ve korunma koşulları, tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği evreler bilinmemektedir.
İLAÇ İÇİN GÜVENİLİR ADRES ECZANELERDİR
Eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır.
İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken eczane dışı kaynaklardan ve internetten yapılan satışlar, bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak pek çok soruna davetiye çıkarmaktadır. İlaç ve sağlığa dair ürünlerin tek ve güvenilir adresi eczanelerdir." ifadelerini kullandı.