Diyarbakır’da 11 ayda 118 bin kişiye kanser taraması

Diyarbakır’da 2024 Yılının ilk 11 ayında 72 bin 391 kadına meme ve serviks kanser, 46 bin 168 kişiye ise kolon kanseri taraması yapıldı. Toplamda bin 791 kadının takibe alındığı taramalarda 88 kadına kanser teşhisi konularak tedaviye başlandı.

YENİGÜN HABER – Kanser; önlenebilir ve erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavide güçleşmektedir. Hastalık aynı zamanda sosyal, psikolojik ve ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi, erken tanı şansını önemli oranda arttırmaktadır.

Erken evrelerde tespit edilen kanserlerin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, bu süreci erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan bilgilendirmede, ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı (serviks) kanseri tarama programları yürütüldüğü belirtilerek, program kapsamında Diyarbakır’da yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

2-5 YIL ARASINDA YAPILAN TARAMALAR

• 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimiyle meme kanseri taraması,

• 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile rahim ağzı kanseri taraması,

• 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) ile kalınbağırsak kanseri taraması yapılmaktadır.

ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Açıklamada Diyarbakır’da meme kanseri taramalarının Bağlar Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Kayapınar KETEM, Yenişehir KETEM, Bismil KETEM, Ergani Sağlıklı Hayat Merkezi, Gezici Kanser Tarama Aracı ve 17 ilçedeki hizmet veren Aile Sağlığı Merkezlerinde Ücretsiz olarak yapıldığı belirtildi.

Meme kanseri taraması kapsamında KETEM’ler dışında Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ek Binası, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Bismil Devlet Hastanesi, Silvan Devlet Hastanesi, Ergani Devlet Hastanesinde de ücretsiz Meme Kanser Taraması yapılıyor.

Gezici kanser tarama aracı ile Temmuz 2023 tarihinden itibaren ilçe ve köylerde yaşayan ve mamografi çektirmek isteyen vatandaşların, bulundukları ilçelerde mamografi çekimleri yapılarak meme kanseri taramaları yapılmaktadır.

Kanser Tarama sonucu şüpheli çıkan kişiler, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ile Gazi Yaşargil ve Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ek Binası bünyesinde hizmet veren ileri teşhis merkezlerine yönlendiriliyor.

DİYARBAKIR’DA TARAMA VE VAKA SAYILARI

Diyarbakır’da 2024 Yılının ilk 11 ayında; 31.318 kadına Meme Kanseri Taraması yapılmış olup 1102 şüpheli olguya rastlanan kadın takibe alınmıştır. 78 kadına da meme kanseri tanısı konularak tedavilerine başlanmıştır.

Diyarbakır’da 2024 Yılının ilk 11 ayında; 41.073 kadına Serviks Kanseri Taraması yapılmış olup 689 şüpheli olguya rastlanan kadın takibe alınmıştır. 10 kadına da serviks kanseri tanısı konularak tedavilerine başlanmıştır.

Diyarbakır’da 2024 Yılının ilk 11 ayında; 46.168 kişiye Kolon Kanseri Taraması yapılmış olup 581 şüpheli olguya rastlanan hasta takibe alınmıştır. Kanser tanısı alan hastaya rastlanmamıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri