Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 3-9 Temmuz’da her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Verilere göre Diyarbakır’da 100 bin kişide 76,82’lik oranla üç büyük şehri geçti. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, “Tedbirlerin kaldırılması ve aşılamanın yetersiz olması vaka sayılarını arttırıyor. Böyle devam ederse vaka sayıları her geçen gün daha fazla artacak” dedi
Yağmur Ensari / YENİGÜN ÖZEL- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il bazında 100 bin nüfusa karşılık gelen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Açıklanan vaka sayılarına göre Diyarbakır ‘da 26 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde 62,41 olan oran 3-9 Temmuz tarihlerinde 100 binde 76,82’ye yükseldi. Ankara’da, her 100 bin kişide 59,10, İstanbul’da 56,75, İzmir’de 22,16 iken Diyarbakır 3 büyükşehri geride bıraktı.
[caption id="attachment_86800" align="alignleft" width="700"]
En fazla vaka sayıları bölge illerinde
Haftalık verile göre Her 100 bin kişide en az Kovid-19 vakası Kilis, Hatay, Osmaniye, Adana ve Kahramanmaraş ile Tunceli’de görülürken, en fazla vaka Siirt, Ağrı, Bitlis, Van ve Hakkari’de görüldü. Bakan Koca, açıklamasında ise ifadelere yer verdi:
“Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz; Kars, Erzurum, Isparta, Kütahya ve Çorum. Aşı ile umudumuz artıyor. Henüz olmadıysanız aşınızı bir an evvel olun.” ifadesini kullanan Koca, 3-9 Temmuz’da vaka sayısı en çok azalan illerin durumunu gösterir tabloyu da paylaştı. Buna göre, Kars, Erzurum, Isparta, Kütahya ve Çorum’un yanı sıra Tunceli, Burdur, Bayburt, Kastamonu ve Yozgat son bir haftada 100 bin kişide görülen vaka sayılarını en çok azaltan iller arasında yer aldı.”
[caption id="attachment_86801" align="alignleft" width="700"]
‘Tedbirlerin kalkması ve aşılama sorunu vakaları arttırdı’
Diyarbakır’da haftalık vaka sayılarının yükselmesini Yenigün Haber’e değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan da şöyle konuştu:
“Tedbirler kalkınca vatandaşlar rehavete kapıldı. Normalleşme sürecinde hareketlilik arttığı için vakalarda artış yaşanıyor. Vakaların artmasının bir diğer nedeni ise bölgede aşılamanın düşük olması. Aşılama oranının yüzde 75 ve 8 arasında olması gerekmektedir. İstenilen düzeyde aşılama olmazsa toplumsal bağışıklık kazanılamayacağı gibi vaka sayıları yükselmeye devam edecektir. Hızlı aşılama politikası geliştirilerek meslek örgütlerinin de dahil edileceği toplumsal bilgilendirmelerin yapılacağı aşılama programı derhal hazırlanmalıdır.”
[caption id="attachment_53023" align="alignleft" width="600"]