Diyarbakır’daki Sağlık emekçileri, “Ek Ödeme Yönetmeliği”ni protesto ederek, herkese eşit ücret ve parasız sağlık talep etti.
Sağlık meslek örgütleri, Sağlık Bakanlığı tarafından devreye sokulan “Ek Ödeme Yönetmeliği”ni birçok kentte düzenledikleri açıklamalarla protesto etti. Bu kapsamda Diyarbakır Sağlık Platformu üyeleri bir basın açıklaması yaptı.
“Ek Ödeme Yönetmeliği”ni birçok kentte düzenledikleri açıklamalarla protesto etti.
Diyarbakır Sağlık Platformu üyeleri Dicle Üniversitesi Hastanesi Poliklinikleri önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. "Teşvik ile sağlık sistemi yürütülmez" pankartının açıldığı açıklamayı SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu. Orak “Üniversite hastanelerinin mali, idari ve bilimsel özerkliği Sağlık Bakanlığı tarafından adeta kuşatılmış üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığına bağlanması için her türlü yasal zemin oluşturulmaya başlanmıştır” dedi.
SERMAYE ARTTIRIMI
Asistan hekimlerin hasta, iş yükü ve angaryalar nedeniyle eğitim için yeterli zaman bulamadığını, öğretim üyelerinin de finansal baskılar nedeniyle hizmet ağırlıklı çalışmaya zorlandığını kaydeden Orak, “ Ek ödeme, performans ve ücret baskısı nedeniyle alanında isim yapmış tıp insanları kamusal alandan çekilerek özel sektöre yöneliyor. Bir kısmı da yurtdışına gidiyor. Oysa tüm ülkenin vatandaşlarının sağlığa erişim hakkı kapsamında bu hekimlere ihtiyacı varken sadece parası olanlar şifa buluyorlar. Üniversite hastaneleri borç batağından çıkmanın yolu olarak; daha az maliyetle hizmet üretip daha fazla gelir elde etmek için etik dışı yollarla döner sermayeyi arttırmaya çalışıyorlar” diye belirtti.
‘PERFORMANSA DAYALI ÜCRET OLMAZ’
Mevcut yönetmelikle “performans” kavramı yerine “teşvik” kavramının getirildiğini söyleyen Orak, şunları söyledi, “Böylece yıllardır eleştirdiğimiz ve ‘sağlıkta performansa dayalı ücret olmaz’ görüşümüz doğrulanmıştır. Ancak bu görüşümüz doğrulanmasına rağmen buna uygun bir düzenleme yapılmak yerine kelimeler ile oynanarak ‘teşvik’ adı altında performansı gizleyen ve sorunu çözmekten uzak bir yaklaşım sergilenmiştir. Ek ödeme yönetmeliği ile sağlık çalışanları arasındaki gelir uçurumu daha da açılmıştır. Bu nedenle ek ödeme, teşvik, taban ek ödeme, performans gibi ücretlendirme biçimlerini kabul etmiyoruz.” (Haber Merkezi)