Diyarbakır'da iş güvenliği denetimleri yetersiz

Son dönemlerde Diyarbakır ve bölgede artan iş kazalarının tedbirsizlikten kaynaklandığını belirten iş güvenliği uzmanları, firmaların yeterince denetlenmemesinin sorunlara yol açtığını belirterek, “İş güvenliği bir kültürdür fakat Diyarbakır ve bölgemizde maalesef bu kolay kolay uygulanmıyor” diye belirtti.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - Kanunla belirtilen, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini amaçlayan iş güvenliği uygulaması özellikle ağır iş kolu mesleklerinde öncelik halinde.

Diyarbakır ve bölgede son günlerde artan iş kazaları, firmaların iş güvenliği uygulamalarının yetersiz olduğunu ortaya çıkardı. Son olarak, dün Diyarbakır’da Dicle Elektrik bünyesindeki 2 teknisyen, trafoda yaptıkları çalışma sırasında meydana gelen patlamayla yaralandı. Yenigün’e değerlendirmede bulunan iş güvenliği uzmanları, toplum olarak iş güvenliği bilincinde olunmadığına vurgu yaptı.

‘İŞ GÜVENLİĞİ CÜMLESİ HAVA DA KALIYOR’
İş yerlerinin denetimleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini aktaran uzmanlar, “İş kazasının önlenmesi amacıyla çoğu firma iş sağlığı ve iş güveliği hizmetlerini ya kendi bünyelerinde ya da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nden alıyorlar. İşverenler bu duruma hassas bir şekilde yaklaşırken, işçiler biraz durumu aksatıyor. Çalışan bu durumu ekstra bir yük olarak görüyor ve nihayetinde iş kazaları kaçınılmaz oluyor. Çalıştığımız uluslararası firmalarda işçinin işe adım attığı anda iş güvenliği başlıyor. İş güvenliği bir kültürdür fakat Diyarbakır ve bölgemizde maalesef bu kolay kolay uygulanmıyor. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi bizleri sürekli gelip denetliyor. Fakat bazı firmalar denetlenmiyor ve iş güvenliği cümlesi hava da kalıyor. Biz bakanlığa bağlı iş güvenliği uzmanı olarak maaşlarımızı ücretlerimizi devletten alsaydık denetleme şansı daha iyi şekilde olurdu. Fakat şu an da para aldığımız firmalara istediğimiz şekilde denetleme yapamıyoruz. Bizim olumsuz durumda bir cezai yetkimiz maalesef yok” açıklamalarında bulundu.

‘EN ÇOK İŞ KAZASI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YAŞANIYOR’
Birçok sektörde iş kazasının yaşandığını fakat en çok inşaat sektöründe kazaların olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Diyarbakır ve ülkemizde en çok iş kazası inşaat sektöründe yaşanıyor. Son yıllarda Diyarbakır inşaat sektöründe büyük bir ilerleme kaydetti. Yoldan geçen bir vatandaş bile yapılan yapıları fark ediyor. İşçiye, inşaata bakarsanız iş güvenliğinin çoğu inşaat yerlerinde olmadığını fark edersiniz. İşçi yukarıda olmasına rağmen bakıyorsunuz kafasında baret yok, halat yok çok güvensiz bir ortamda saatlerce çalışıyor ve bu tür güvensiz ortamlar iş kazalarına sebebiyet veriyor” diye aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Haberler Haberleri