En kalabalık bayram hareketliliği

Kurban Bayramı nedeniyle Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesindeki Gazi Caddesi’nde yoğunluk yaşandı. Pandemi ve deprem sonra kentte en hareketli bayram kalabalığını gören esnaf, satışlardan memnun.

Recep ÇALIŞKAN-İlknur FİDAN/YENİGÜN ÖZEL- Kurban Bayramı için alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar, kentin işlek caddesi konumundaki Gazi Caddesi’nde yoğunluk oluşturdu. Günün erken saatlerinden itibaren yoğunluğun oluştuğu fark edilirken, vatandaşların en çok rağbet ettiği ürünler ise şeker ve lokum oldu.

Pandemi sonrası ilk kez Diyarbakır’da bayram hareketliliğin yaşandığını ifade eden Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu “Bu bayram geçen 3 yıl önceki bayrama göre daha yoğun geçiyor. Sur içerisinde, Ofis ve Bağlar'ın belirli bölgelerinde esnaf alışverişlerin yoğun geçtiğini belirtiyor. Bu hareketlilik şu an Kurban Bayramı ile alakalı fakat gönül ister ki bayramdan sonra da bu hareketlilik devam etsin. Bayram sonrası turizmin etkisiyle de hareketlenmenin devam etmesini bekliyorum” sözlerini kullandı.

‘FİYATLAR GEÇEN BAYRAMA GÖRE DAHA MAKUL
Bu bayram yoğunluğun geçen Ramazan Bayramı’na göre daha fazla olduğunu aktaran işletmeci Tülin Kaba “Bayram öncesi toplamda 6 ton şeker sipariş etmiştik şu an elimizde sadece 500 kilogram kaldı. Bayram bu sene bereketli geliyor. Geçen Ramazan Bayramında istediğimiz şekilde iş yapamamıştık. Deprem sonrası Gazi Caddesi en yoğun günlerini geçiriyor. Tüm şeker fiyatlarını aynı şekilde sabitleyerek 80 liradan veriyoruz. Ramazan bayramında kilosu 90 liraydı bu bayram daha ucuz. Sadece hemşerilerimiz değil, komşu illerden buraya alışverişe gelenler var. Şu an vatandaşlar az da olsa fiyatlardan memnun” dedi.

‘EKONOMİK OLARAK ZORLANSAK BİLE ALIŞVERİŞİMİZİ YAPTIK’
Bayram öncesi Malatya’dan Diyarbakır’a tatile geldiklerini ve bayram alışverişlerini de buradan yaptıklarını ifade eden Öztürk ailesi ise şunları söyledi:
“Bayram öncesi Diyarbakır’a tatile geldik. Tatil süresi boyunca buradan çok sayıda ürün aldık. Bayram alışverişimizi buradan yaptık. Ekonomik olarak zorlansak bile alışverişimizi yaptık. Diyarbakır diğer şehirlere göre daha ucuz. Bu bayram Kurban kesemiyoruz memuruz Kurbanlık alacak kadar iyi bir duruma sahip değiliz maalesef. Gönül isterdi kurban kesmeyi fakat durumumuz el vermiyor. Ekonomik şartlar malum. Yaşanan depremlerden Diyarbakır’da etkilendi. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar tekrardan geçmiş olsun.”

‘KURBAN BAYRAMI AMA ET YÜZÜ GÖRDÜĞÜMÜZ YOK’
Bayram alışverişinde zorlandığını belirten Cengiz Azboz ise ekonomik şartlarının kendilerini zorladığını belirterek Alışveriş yapamıyoruz eskiden kilolarca aldığımız şekerleri şu an gram olarak alıyoruz. Kurban zaten kesemiyoruz en kötü kurban fiyatı 10 bin lira. Ben emekli biri olarak 7500 liraya nasıl Kurban keseceğim ki. Et yüzü gördüğümüz bile yok. Komşular, akrabalar getirirse ancak o zaman yeriz fakat komşularımız da artık keser mi bilemiyorum. Devletin ve hükümetin emeklileri düşünmesi gerek” şeklinde konuştu.

BAYRAM ÖNCESİ TATLILARDA İNDİRİME GİTTİK
Bayram öncesi tatlı fiyatlarında yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirim yaptıklarını ifade eden Erhan Cihangir, “Tüm ülkeye Diyarbakır tatlılarını ulaştırmayı amaçlıyoruz ve bu nedenle tatlı fiyatlarında bir indirime gittik.

Cevizli kadayıfımız ve cevizli baklavamızın kilosu şu an 230 lira, fıstıklı kadayıf ve fıstıklı baklavayı ise 300 liraya veriyoruz. Bu fiyatlarda şu an tatlı bulamazsınız. Gaziantep’e giderseniz baklavayı 500 liradan aşağı bulamazsınız. Bizlerde bayram öncesi halkımız tatlı yiyebilsin diye yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirim yaptık. Halkımızın talebi bu bayram iyi. Umarım güzel bir bayram geçiririz” açıklamalarında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Haberler Haberleri