İşten çıkarılan DEDAŞ calışanları işlerine dönüyor

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş çalışanları, haklarını alabilmek amacıyla başlattığı iş yavaşlatma eylemi sürüyor. DİSK Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, Yenigün’e yaptığı açıklamada, işçilerin anayasal haklarının elinden alındığını ifade ederek,” Hatta anayasal hakları olan sendikaya üyelik haklarını bile elinden almaya çalışıyor. Bunun için arkadaşlarımız mücadele etmeye devam ediyor” dedi.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL- Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) personelleri, çalışma alanı olan 6 kentte kötü çalışma koşullarına karşı 21 Temmuz iş yavaşlatma eylemi başlattı. Çalışanlar, “Sendikaya üye olmak, asgari ücret artı yüzde 80 zamlı net ücret, 6 ayda bir maaş ikramiyesi, banka promosyonu, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı hakları, yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret, mesai ücret artışı ve resmi tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret” talebiyle başlattığı eylemde çok sayıda kişi işten çıkarıldı.

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak'ta eş zamanlı başlattıkları eylemde kararlı olduklarını aktaran işçiler, eyleme katıldıkları gerekçesiyle sözleşmeleri feshedilen mesai arkadaşlarının işe iadelerinin yapılmasını da talep etti.

Yenigün’e konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, sendika olarak DEDAŞ Diyarbakır İl Binası önünde işçilere destek olduklarını ifade etti.

İŞTEN ÇIKARILAN ÇALIŞANLAR GERİ DÖNECEK Mİ?

Atsız “İşten çıkarılan arkadaşların geri dönüşü ile ilgili işveren bir hazırlık yapıyor. Şu anda onu görüşüyoruz ama biz birkaç gün daha burada olacağız. İşçilerin taleplerinin çok haklı olduğunu görüyoruz. Bu talepler işçilerin anayasal hakları. İşveren burada acımasız bir çalışma biçimi oluşturmuş maalesef. Hatta anayasal hakları olan sendikaya üyelik haklarını bile elinden almaya çalışıyor. Bunun için arkadaşlarımız mücadele etmeye devam ediyor” dedi.

‘YAPILAN HUKUKSUZLUKTUR’
Eyleme destek veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Yapılan hukuksuzluktur, ahlaksızlıktır. Bu ülkenin geleceği patronlar değil alın teri ile kazanana emekçilerdir. Trafo onarımında yaşanan kazada yaralanan emekçi fakültede can çekişiyor. Bu patronlar bu ülkenin karanlığı, onurlu emekçiler ise aydınlık yüzüdür. Bu hukuksuzluk bitene kadar KESK olarak işçilerle omu omuza mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘SADECE HAK ETTİĞİMİ İSTİYORUZ’
Şırnak’tan gelerek Diyarbakır’daki eyleme destek veren Mazlum Barış adlı işçi, DEDAŞ personeli olarak tüm gemileri yaktıklarını, insan gibi yaşamak istediklerini söyledi. Çalıştırma koşullarının iyileştirilene kadar eylemlerinin süreceğini belirten Barış, “Sadece hak ettiğimi istiyoruz. Demokrasinin olmadığı yerde özgürlük olmaz. Türkiye’de haklını almak isteyen herkesin sesi olacağız. Son arkadaşımız da işine dönene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

TALEPLER NELER?
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’de DEDAŞ bünyesinde çalışan işçiler, “Sendikaya üye olmak, asgari ücret artı yüzde 80 zamlı net ücret, 6 ayda bir maaş ikramiyesi, banka promosyonu, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı hakları, yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret, mesai ücret artışı ve resmi tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret ve işten çıkarılan işçilerin işe tekrar alınması” talebinde bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Haberler Haberleri