Recep ÇALIŞKAN-İlknur FİDAN/YENİGÜN ÖZEL - Oto sanayilerde araçların tamiri için astronomik ücret istenmesi yeni fırsatçıların ortaya çıkmasına neden olduAraç tamiri yapan ustalar, müşterisine aracında farklı sorunların da olduğunu ve bu nedenle yeni parça takılacağını belirterek, usulsüz kazanç elde ediyor.
Bu durumun önüne geçmek için önerilerde bulunan Diyarbakır Oto Sanayi Sitesi’nde işletmeci Muhlis Deveci,
arızalanan aracın birden fazla işletmeye götürülmesinin zorunlu olduğunu bildirdi. Aracın teslim edileceği işletmenin araştırılması gerektiğini de aktaran Deveci, “Diyarbakır sanayinde bazı yerlerde fırsatçılık yapılıyor. Vatandaş, sanayiye geldiği zaman iyi bir şekilde araştırma yapması gerekiyor. Bazı sözde ustalar arabanın herhangi bir yerinde problem olmasa bile araç sahibini aldatıp, o parçayı da tamir ettiğini iddia edip yüksek ücret alıyor. Günümüzde artık araçların sorunlarına internetten de bakabiliyoruz. Sanayiye geldiklerinde de sadece bir ustaya göstermek yerine çaprazlama şeklinde sordurmak gerekir. Usta tanıdık değilse, araya tanıdık birinin konulması daha iyi olabilir. İyi niyetli insanlar kadar, kötü niyetli insanlarımızda maalesef mevcut" dedi.
‘FIRSATÇILIĞIN ÖNÜN GEÇİLMESİ GEREK’
Deveci, oto sanayi başta olmak üzere tüm alanlardaki fırsatçılığın önünü geçilmesi gerektiğini belirtti. Fırsatçılığın oluşmasının sebeplerden birinin de kalifiyeli elaman sorunundan kaynaklandığını aktaran Deveci, “Türkiye genelinde fırsatçılık var. Bunun birçok nedenini sayabiliriz fakat en büyük nedenlerden biri ustanın donanımlı olmaması. Bu işte usta sayısı azaldıkça, alt tabakadan gelen insan sayısı da azalıyor maalesef. Usta, alt takımdan gelen bir sesle, üst takımdan gelen sesi karıştırıyor. Bana geçen bir şikayet geldi. Müşteri, ustaya motor arızası için aracını götürüyor, fakat usta şanzımanda da bir sıkıntı olduğunu ifade ediyor. Daha büyük masraflar çıkıyor haliyle mağduriyetlere neden oluyor” diye konuştu.
‘DİYARBAKIR’DA TRAFİK KAZALARINDAN ARTIŞ YAŞINIYOR’
Diyarbakır’da trafik kazalarının son dönemde arttığını, oto sanayiye sıkça kazaya karışan araçların geldiğini de belirten Hakan Deveci ise,
“Trafik kazalarının arttığını biz oto sanayiciler fark edebiliyoruz. Tabi normal araçların kazalarına da şahit oluyoruz fakat Diyarbakır’da taksici ve minibüsçülerin karıştığı kaza sayısı daha fazla. Günde 5 trafik kazası meydana geliyorsa bunun 3’ünde taksici ve minibüsçüler var. Denetimin daha fazla arttırılması gerek. Taksici ve minibüsçülerin araçlarını hor kullanması ve kurallara uymaması kazayı beraberinde getiriyor maalesef. Diyarbakır trafiğinde bence en büyük sorun taksici ve minibüsçüler” şeklinde konuştu.
‘SANAYİDE ÇIRAK KALMADI’
Yaz aylarında meslek öğrenmek için ustaların yanına geldiğini anlatan 15 yaşındaki Yusuf Yılmaz, mesleğin yaşıtları tarafından eskisi gibi rağbet görmediğini belirterek, şunları söyledi:
“Ben, yaz tatilimi burada ustalardan bir şey öğrenmek için geçiyorum. İleride bu işi yaparım diye meslek öğrenmeye çalışıyorum. Fakat çırak dediğimiz kişilerin sayısı gerçekten burada çok az. Sanayiyi dolaşın, 200 yüz dükkan varsa anca 10’unda çırak bulabilirsiniz. Yaşıtlarım yaz tatillerinde daha çok tatil yapmayı tercih ettiği için yeni kalfa ve ustalarda yetişmiyor. Bunun bence en büyük nedeni de sosyal medya. Sosyal medya ile beraber yaşıtlarım tatillerinin büyük bölümünü evde bilgisayar ya da telefonda geçiriyor. Bu da mesleğin çarkının dönmesini zorlaştırıyor.”