İran devlet medyasının bildirdiğine göre, Turan Milli Parkı Asya Çitası Yetiştirme Merkezinde doğan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan üç çita yavrusundan hayatta kalan son bireyi de böbrek yetmezliğinden öldü.
İran resmi haber ajansı IRNA, “Geçtiğimiz Perşembe günü böbrek yetmezliği nedeniyle Merkez Veteriner Hastanesine kaldırılan Piroz, diyalize girdikten sonra hayatını kaybetti” diye bildirdi.
Hastane Müdürü de, “Piroz'un kaybı ve tedavi ekibinin son günlerde hayvanı kurtarmak için gösterdiği tüm çabaların sonuçsuz kalması beni ve tüm meslektaşlarımı üzüyor ve bu hayvanı yaşatamadığımız için herkesten özür diliyoruz” diye konuştu.
Piroz, geçen yıl Mayıs ayında kuzeydoğu İran'da doğduğundan beri ulusal ilgi odağı haline gelmişti.
Onunla birlikte doğan diğer iki yavru da aynı ay ölürken Piroz, vahşi doğada türün yalnızca bir düzine üyesinin kaldığı bir zamanda hayatta kaldı.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne (IUCN) göre Asya çitası (Acinonyx jubatus venaticus) nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasında yer alıyor.
Saatte 120 kilometre (74 mil) hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı koşan kara hayvanı olan çitalar, bir zamanlar Hindistan'ın doğu bölgelerinden Atlantik kıyılarına kadar habitatları takip etti.
Hala Güney Afrika'nın bazı bölgelerinde bulunsalar da Kuzey Afrika ve Asya'da fiilen kaybolmuş durumdalar.
İran, 2001 yılında Birleşmiş Milletler destekli bir çita koruma programı başlattı.
Ocak 2022'de Çevre Bakan Yardımcısı Hassan Akbari, İran'ın 2010'da tahminen 100 olan Asya çitalarından yalnızca bir düzinesine ev sahipliği yaptığını söyledi.
İran Çevre Bakanlığı, yavruların doğumunun çita popülasyonunun artmasına yardımcı olacağını ummuştu. (Haber Merkezi)